Thursday, 30 June 2016

Pascal Nouma klip çekimi için başkente geldi


Beşiktaş’ın eski futbolcusu Pascal Nouma, geçtiğimiz hafta  klip çekimi içinbaşkente geldi ...Pascal Nouma klip çekimi için başkente  geldi






Beşiktaş’ın eski futbolcusu Pascal Nouma, geçtiğimiz hafta Tuz Göl’ünde klip çekti.

Yıldırım Hotel’de konaklayan Pascal Nouma, “dır dır” isimli şarkısının klibinin bir bölümünü gölbaşında çekerken klibin kalan kısmının da İstanbul’daki stüdyoda çekileceği öğrenildi.

Tuz Göl’ünde 9 kişilik ekiple klip çeken Pascal Nouma’ya Manga’nın solisti Ferman Akgül de düet yaparken Nouman’ın klibinin İstanbul’daki çekimlerine İskender Paydaş’ın da eşlik edeceği öğrenildi.

Fransızca ve Türkçe sözlerden oluşan Pascal Nouma’nın şarkısının yazarı Ferman Akgül, düzenleyen İskender Paydaş.

Şarkının, önümüzdeki ay yayımlanacağı öğrenildi.



http://www.sereflikochisarcengel.net/haber_detay.asp?haberID=8829&HaberBaslik=pascal-nouma-klip-cekimi-icin-geldi
             30 Haziran 2016

26. Paydaş ABD’den



26. Paydaş ABD’den

OSTİM Medikal sanayi kümelenmesi, 2. URGE Projesi kapsamında ABD’de temaslarda bulundu. ABD pazarına giriş ve fda süreçlerini inceleyen küme üyeleri 150’den fazla iş görüşmesi yaptı. Maryland Üniversitesi Bio Parkı, Kümenin 26. paydaşı oldu.



OSTİM Medikal Sanayi Kümelenmesi 2. URGE Projesi kapsamında ABD’de ‘ABD Pazarına Giriş ve FDA Süreçleri’ hakkında araştırmalarda bulundu. Bir hafta süren seyahatte 150’nin üzerinde iş görüşmesi yapıldı. Maryland Üniversitesi Bio Park bölümünün 26. paydaş olması hususunda anlaşma sağlandı. Küme üyesi 10 firmayla Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) New York-Washington-Maryland-Baltimore-Philedelphia’da çeşitli kurum, kuruluş, üniversite ve araştırma merkezleri ziyaret edildi.
Küme, ilk olarak New York’ta düzenlenen MD&M East 2016 Fuarı’nın ziyaretçisi oldu. Medikal tasarım ve üretim teknolojileri konularında faaliyet gösteren firmaların katılımıyla açılan fuarda; 6 firma yeni cihazlar üzerinde görüşmeler gerçekleştirerek üretim tesislerinin geliştirmesi yönünde adım attılar.
Seyahatin Washington DC bölümünde Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçisi Serdar Kılıç‘ın himayesinde, Ticaret Ataşesi Ömür Demir Kızılarslan ile beraber düzenlenen programda; TOBB, TÜSİAD, MÜSİAD temsilcileri ile bir araya gelindi, ABD pazarına girişle ilgili fikir alışverişi yapıldı. Büyükelçi Kılıç, ABD pazarına direkt satış yapmaktan ziyade ortak üretim ve üçüncü pazarlara ortak giriş yöntemleri hakkında firmaları aydınlattı.
Firmalar burada seminerlere de katıldı. Sırasıyla Sanal Gerçeklik Teknolojisinin Medikal Alanda Kullanımı, ABD Pazarına Yatırım Yapacak Firmalar İçin Yasal Süreçler ve FDA Süreçleri başlıklarında detaylar öğrenildi.
150’nin üzerinde iş görüşmesi
Diğer yandan Washington DC‘de Büyükelçilik kanalıyla ulaşılan medikal üreticileriyle ikili iş görüşmeleri gerçekleştirildi. 60’a yakın üst düzey katılımcının bulunduğu etkinlikte 150’nin üzerinde görüşmeye imza atıldı. İş görüşmelerinin katılımcıları arasında Medtronic firması Uluslararası İlişkiler Başkanı Trevor Gunn ve Boston Scientific Kıdemli Analisti Carr Slayton da ye aldı. Görüşmelerin ardından saha gezisine çıkıldı. John Hopkins Araştırma Merkezi ile Maryland Üniversitesi Bio Park bölümü ziyaret edildi. Bio Park’ın kümenin 26. paydaşı olması hususunda anlaşma sağlandı. Yakın bir zamanda protokolün imzalanması bekleniyor.
Gezide John Hopkins Araştırma Merkezi’ne geçen firmalara; Biyomühendislik Direktörü Dr. Youseph Yazdi, Yatırım Direktörü Jorge Aquinove ile Benjamin T. Rome çalışmaları ve araştırma merkezi hakkında bilgiler aktardı.  Maryland Üniversitesi Biyosağlık ve Yaşam Bilimleri Ofis Direktörü Brad Fackler, Dan K. Morhaim, Jim Hughes ve Eğitim ve İnovasyon bölümünden Brett Schreiber sunumlarıyla hedeflerini anlattı. OSTİM Medikal Sanayi Kümelenmesi Yönetim Kurulu Başkanı Fatin Dağçınar da kümeyi ve faaliyetlerini tanıttı.
OSTİM grubu, ABD seyahatinin son durağında Philedelphia‘ya geçti. Prof. Dr. Banu Onaral’ın rehberliğinde Drexel Üniversitesi Krish Napsing Center for Nanotechnology bölümüne gidildi, kurumsal yapı hakkında bilgi alındı. Drexel Üniversitesi Excite Merkezi’nde ise giyinebilir teknolojiler üzerine yapılan çalışmalar da incelenen bir başka alan oldu.

Wednesday, 29 June 2016

Kozan Belediyesinden köylünün yüzünü güldüren proje



Kozan Belediyesinden köylünün yüzünü güldüren proje

Kozan Belediyesinden köylünün yüzünü güldüren proje

Şehir merkezindeki yol ve altyapı çalışmalarını aralıksız sürdüren Kozan Belediyesi, ilçeye bağlı köy yollarının bakım ve onarımı için Akçalıuşağı Köyünde kum ocağı kurdu.
Yeni Büyükşehir Yasası’nın yürürlüğe girmesiyle birlikte ilçeye bağlı köy yollarında da bakım ve onarım çalışmaları sürdüren Kozan Belediyesi, Akçalıuşağı Köyünde 5 bin metre kare araziye kum ocağı kurarak, güzergahta bulunan 12 köy ve bağlı mezrada yeni çalışma başlattı.

Kozan Belediye Başkanı Musa Öztürk’ün talimatı ile çalışmaya Çamlarca Köyünden başlayan Kozan Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü’ne bağlı Şantiye Şefliği ekipleri, köyün ara sokakları ve mezra yollarına bakım yaparak zemin sağlıklaştırması gerçekleştirdi. Çalışmalar kapsamında Çürüklü, Kuyubeli, Mahyalar, Şerifli, Karabucak, Minnetli, Akçalıuşağı, Boztahta, Karahamzalı, Çamlarca, Eskimantaş ve Gedikli köylerinde yol temizliği, genişletme, stabilize çalışmaları yürütüleceği ve ihtiyaç duyulan bölgelerde dere yataklarına büz atılarak yolların asfalta hazır hale getirileceği bildirildi.

Muhtarlardan gelen talepler doğrultusunda köy yolları için yıl boyunca teknik ekip ve ekipman desteği sağladıklarını belirten Kozan Belediye Başkanı Musa Öztürk, başlatılan çalışma hakkında şunları söyledi; “Mahalli İdareler Yasası sonrası mahalleye dönüşen ve sorumluluğu belediyemize verilen köylerimizin ana yolları Büyükşehir Belediyemiz tarafından yapılırken, biz de Kozan Belediyesi olarak iç ve mezra yollarda yeni bir çalışma başlattık. Özellikle kış aylarında vatandaşlarımızın bitmeyen çilesi olan bozuk yolların sağlamlaştırılması için 12 köyün bulunduğu güzergâha kum ocağı kurduk. Ekiplerimizin başlattığı çalışmalar süresince köylerimizin ara yolları kumlanarak elden geçirilecek, dere yataklarından geçen yollara büz atılacak ve yollar asfalta hazır hale getirilecek. Büyükşehir Yasası’nın getirdiği tüm olumsuzluklara ve kısıtlı imkanlarımıza rağmen, mazeretlerin arkasına sığınmıyor, köyde yaşayan vatandaşlarımızın rahatı ve huzuru için elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz.”

Kozan Belediyesi Başkan Yardımcısı Cengiz Yeşiloğlu ve Çamlarca Köy Muhtarı Ahmet Gül köylülerle birlikte çalışmaları yerinde inceledi. Köylerindeki ara sokaklara Cumhuriyet tarihinde ilk kez hizmet geldiğini belirterek, yol olmadığı için yıllarca hastalarını at sırtında ana yola ulaştırdıklarını ifade eden Muhtar Gül, başlatılan çalışmalardan dolayı Kozan Belediye Başkanı Musa Öztürk ve ekibine teşekkür etti.

50 yıldır köylerine hizmet beklediklerini söyleyen ve ekiplerin çalışmalarını yakından takip eden bir vatandaş, Başkan Yardımcısı Yeşiloğlu’na sarılarak mutluluk gözyaşları döktü.

Turizmciler, Adana Müze Kompleksi'nin açılmasını bekliyor


Turizmciler, Adana Müze Kompleksi'nin açılmasını bekliyor

Turizmciler, Adana Müze Kompleksi'nin açılmasını bekliyor

Adana’da 2014 yılının Eylül ayında kurulması için çalışmalara başlanan ve Türkiye’nin 24 saat açık yaşayan ilk müzesi olacağı duyurulan ‘’Adana Müze Kompleksi’’nin aradan iki yıl geçmiş olmasına karşın halen açılmamasına turizm sektörü tepki gösterdi.


Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Adana Bölgesel Yürütme Kurulu (BYK) Başkanı Murat Şirin, yaptığı açıklamada,  Adana’nın yanı sıra bölge turizmine önemli katkılar sağlayacak Adana Müze Kompleksi’nin açılmasını sektör temsilcileri olarak dört gözle beklediklerini ifade etti.
‘’Eylül 2014'de  açıklama yapılarak Türkiye'nin 24 saat açık, yaşayan ilk müzesinin Adana'da kurulacağı kamuoyuna duyurulmuştu’’ diyen  Şirin, şunları kaydetti:
‘’ Milli Mensucat Fabrikası'nın bulunduğu bölgeye inşa edilecek müzede şehrin doğal, tarihi, kültürel, sanayi, spor ve diğer alanlardaki tarihsel geçmişi yedi ayrı branşta düzenlenerek bir konseptte ziyaretçilere sunulacaktı.
O tarihte yapılan açıklamada, 68 bin m2'lik alanda kurulacak olan ‘Yeni Adana Müze Kompleksi'nin' hazırlıklarının sürdüğünü kaydederek ‘Bu müze Türkiye'ye örnek olacak' denilmişti. Ancak bu açıklamaların üzerinden 2 yıl geçti. Ne yazık ki bir arpa boyu yol alınmadı.’’

‘’Kompleksin içinde Adana'nın tarım serüvenini yansıtan ‘’Tarım Müzesi, sanayisini içeren Sanayi Müzesi  ve Kent Entnografya Müzesi ile Çocuk Müzesi de hayata geçirilecekti’’ diyen Şirin, ‘’Adana'nın geçmişi ile geleceği arasında köprülerin atılacağı  dile getirilmiş ve etap etap açılacağı dile getirilmişti.  Turizmciler olarak müzenin ne zaman açılacağı konusunda yetkililerden kamuoyunu bilgilendirmelerini istiyoruz’’ dedi.


Dünya Ekonomik Forumu (World Economic Forum WEF) tarafından yayınlanan ‘Küresel Rekabet Edebilirlik Endeksi 2015 - 2016 Raporu Açıklandı



Küresel Rekabet Edebilirlik Endeksi 2015 - 2016 Raporu
Dünya Ekonomik Forumu (World Economic Forum WEF) tarafından yayınlanan ‘Küresel Rekabet Edebilirlik Endeksi 2015 - 2016 Raporu’ nda rekabet gücü sıralamasında bu yıl dikkate alınan 140 ülke arasında ilk sırada İsviçre, ikinci sırada Singapur, üçüncü sırada ise ABD yer almaktadır. Rekabet gücünde ilk 10 sırada sırasıyla Almanya, Hollanda, Japonya, Hong Kong, Finlandiya, İsveç ve İngiltere yer almaktadır. İlk 10 içinde en çok gerilemeyi sekizinci sıraya gerileyen Finlandiya yaşarken, Hollanda üç sıra yükselerek beşinci sırada, Almanya ve İsveç bir sıra yükselerek sırasıyla dördüncü ve dokuzuncu sırada yer almaktadır. 2015-2016 raporunun belirlediği sıralamaya göre, en yüksek düzeyde yer alan ülkelerin inovasyonu desteklediği görülmektedir.
2015-2016 Küresel Rekabet Edebilirlik raporunda geçen yıl olduğu gibi rekabet edebilirliği en yüksek düzeyde olan ülke olarak İsviçre birinci sırada yer alırken, genel puandaki yükselmeye rağmen, ABD’nin son 4 yıllık dönemde sıralamada düşüşünün devam ettirdiği belirtilmektedir. ABD ekonomisindeki makro-ekonomik kırılganlıkların yanında, özellikle kurumsal yapılanmada endişelerin olduğu vurgulanmaktadır. Bu endişelerin başında kamuoyunun siyasetçilere karşı azalan güveni ile kamu yönetiminin etkin işleyişinde düşüşün varlığına ilişkin yine kamuoyunun bir bölümünde oluşan algılamanın gelmekte olduğu belirtilmektedir.
2015-2016 yılı raporunda da geçen yıllardaki raporlarda olduğu gibi, ülkelerin küresel büyümedeki yavaşlama ve yüksek işsizlik ile mücadele etmek için verimliliklerini arttırmak zorunda oldukları belirtilmektedir. Ayrıca dünyanın en büyük gelişmekte olan piyasa ekonomilerinin bazılarının rekabet gücünün artırılması konusunda güçlüklerle karşılaşmaya devam ettiği vurgulanarak rekabet gücünü arttırmadaki başarısızlık,  durgunluk ve diğer şoklara karşı dayanıklılığı tehlikeye sokmakta olduğuna dikkat çekilmektedir.
TABLO 1: Bazı Ülkelerin Küresel Rekabet Edebilirlik Endeksi (GCI) Sıralaması

             GCI 2015-2016
                GCI 2014-2015
Ülkeler
Sıra
Değer
Sıra
Değer
Değişim
İsviçre
1
5,76
1
5,70
-
Singapur
2
5,68
2
5,65
-
ABD
3
5,61
3
5,54
-
Almanya
4
5,53
5
5,49
1
Hollanda
5
5,50
8
5,45
3
Japonya
6
5,47
6
5,47
-
Hong Kong
7
5,46
7
5,46
-
Finlandiya
8
5,45
4
5,50
-4
İsveç
9
5,43
10
5.41
1
İngiltere
10
5,43
9
5,41
-1
Katar
14
5,30
16
5,24
2
Fransa
22
5,13
23
5,08
1
Avustralya
23
5,15
21
5,16
-2
Suudi Arabistan
25
5,07
24
5,33
-1
Güney Kore
26
4,99
26
4,96
-
Çin
28
4,89
28
5,25
-
İspanya
33
4,59
35
4,55
2
Şili
35
4,58
33
4,60
-2
Portekiz
38
4,52
36
4,54
-2
İtalya
43
4,46
49
4,42
6
Rusya
45
4,44
53
4,37
8
Güney Afrika
49
4,39
56
4,35
7
Türkiye
51
4,37
45
4,46
-6
Bulgaristan
54
4,32
54
4,37
-
Hindistan
55
4,31
71
4,21
16
Meksika
57
4,29
61
4,27
4
İran
74
4,09
83
4,03
9
Brezilya
75
4,08
57
4,34
-18
Yunanistan
81
4,02
81
4,04
-
Cezayir
87
3,97
79
4,08
-8
Kaynak: Global Competitiveness Report, 2014-2015,2015-2016
2015-2016 yılı raporunda Küresel Rekabet Edebilirlik Endeksi sıralamasında, büyük ölçekli gelişmekte olan ülkeler arasında olan Çin’in geçen yıl ile aynı yerini sabit tuttuğu ve BRICS ülkesi ekonomilerinin en yükseği olarak 28. sırada yer aldığı görülmektedir. BRICS ülkelerinin farklı rekabet performansları gösterdikleri,  Güney Afrika’nın 49. , Rusya 45. ,  Hindistan 55. , Brezilya’nın ise 75. sırada yer aldıkları görülmektedir.
2012-2013 Küresel Rekabet Edebilirlik Endeksi sıralamasında rekabet performansı önemli bir gelişme sağlayarak 16 basamak yükselen Türkiye, 2013-2014 raporunda 148 ülke arasında 44. sırada, 2014-2015 raporunda 144 ülke arasında 45. sırada yer aldığı görülmektedir. 2015-2016 yılı raporunda Türkiye‘ninrekabet edebilirlik puanı 7 üzerinden 4,4 puanla 140 ülke arasında altı basamak geri giderek 51. sırada yer almasında, makroekonomik ortamın bozulmasının rol oynadığı tespiti yapılmaktadır.
2015-2016 yılı raporundaTürkiye 2014 satın alma gücü paritesine göre hesaplanan 806,1 milyar dolar GSYİH’sı ile dünya toplamında %1.40’lık bir paya sahip olmuştur. Türkiye’nin, ülkelerin kalkınmışlık aşamasına yerleştirilmesinde kullanılan iki kıstastan biri olan kişi başına düşen GSYİH’nın 10,482 dolar olduğu belirtilmektedir. Ülkelerin kalkınma aşamalarına göre gruplandırılarak incelendiğinde 2015-2016 raporunda Türkiye, “Verimlilikten, İnovasyon Odağına Geçiş Ülkeleri” arasındaki konumunu korumaktadır.
Küresel Rekabet Edebilirlik Endeksi, her biri bir ülkenin verimlilik ve rekabeti açısından kritik veriler içeren üç alt endeksten oluşmaktadır.
TABLO 2: Küresel Rekabet Edebilirlik Alt Endeksleri  (Türkiye)
Küresel Rekabet Edebilirlik Alt Endeksleri  (GCI)
Sıra
Değer

(2015-2016)
(2014-2015)
(2015-2016)
(2014-2015)
GCI
51
45
4,4
4,5
Temel Gereklilikler
57
56
4,7
4,8
Kurumsal Yapı
75
64
3,8
3,9
Altyapı
53
51
4,4
4,6
Makroekonomik İstikrar
68
58
4,7
4,8
Sağlık ve Temel Eğitim
73
69
5,7
5,8
Etkinlik Artırıcılar
48
45
4,3
4,4
Yüksek Öğrenim ve Hizmet içi Eğitim
55
50
4,6
4,7
Ürün Piyasalarının Etkinliği
45
43
4,5
4,6
Emek Piyasalarının Etkinliği
127
131
3,5
3,5
Finansal Piyasalarının Gelişmişliği
64
58
3,9
4,2
Teknolojik Altyapı
64
55
4,1
4,3
Pazar Büyüklüğü
16
16
5,4
5,3
İnovasyon ve Çeşitlilik Faktörleri 
56
51
3,7
3,9
İş Dünyasının Gelişmişlik Düzeyi
58
50
4,1
4,3
İnovasyon
60
56
3,4
3,4
2015-2016 raporunda Küresel Rekabet Edebilirlik Endeksi’nin hesaplanmasında kullanılan bileşenlerin yer aldığı tabloda da görüldüğü üzere Türkiyetemel gereklilikler açısından 57. etkinlik artırıcı unsurlarda 48. ve inovasyon ve çeşitlilik faktörleri açısından 56. sıradadır.
2015-2016 yılı raporunda bir önceki yıla göre sadece emek piyasasının etkinliği endeksinde iyileşme olduğu ve pazar büyüklüğü endeksinin ise sabit kaldığı görülmektedir. 2015-2016 raporuna göre Türkiye en iyi performansı 16.sıra ile pazar büyüklüğü kaleminde, en zayıf performansı ise 127. sıra ile tek iyileşmenin sağlandığı emek piyasaları etkinliği kaleminde göstermektedir. En büyük gerileme ise Türkiye’nin 140 ülke arasında 75. sırada yer aldığı kurumsal yapılanma endeksinde görülmektedir. 
2015-2016 raporunda Türkiye’de hassas siyasi dönem ile jeopolitik çatışmaların birleşmesi sonucunda oluşan belirsizlik ortamının, ülkenin kalkınmasında ciddi rolü olan özel sektör yatırımları ile özellikle uluslararası yatırımların yavaşlamasına sebep olduğu belirtilmektedir. Bu yatırımların yavaşlamasında yüksek enflasyonun yarattığı belirsizlik ile yerel finansal sektöre duyulan güven ve bu sektörün etkinliğindeki düşüşün de rol oynadığı ifade edilmektedir.
Rekabet üstünlüğü sağlamada önemli rol oynadığı düşünülen kurumsal yapı, işgücü piyasalarının etkinliği, teknolojik altyapı, inovasyon bileşenleri açısından Türkiye’nin;
  • Kamu kurumları ve özel sektör kuruluşları alt bileşenlerinden oluşan kurumsal yapı bileşeninde 2014-2015 verilerine göre 64. iken bu sene 11 basamak gerileyerek 75. sırada,
  • Esneklik ve işgücü kapasitesinin etkin bir biçimde kullanımı alt bileşenlerinden oluşan emek piyasalarının etkinliği bileşeninde 2014-2015 verilerine göre 131. sırada iken bu sene 4 basamak ilerleyerek 127. sırada,
  • Teknolojiyi benimseyebilme ve bilişim teknolojilerinin kullanımı alt bileşenlerinden oluşan teknolojik altyapı bileşeninde 2014-2015 raporunda bir önceki yılın verilerine göre 3 basamak ilerleyerek 55. sırada iken bu sene 9 basamak gerileyerek 64. sırada,
  • İnovasyon kapasitesi, bilimsel araştırma kurumlarının niteliği, şirketler kesiminin ar-ge harcamaları, ar-ge için üniversite-sanayi işbirliği, ileri teknolojiler için kamunun satın alma politikaları, bilim insanlarının ve mühendislerin varlığı, patentler, fikri mülkiyet haklarının korunması değişkenlerinden oluşan inovasyon bileşeninde,  2015-2016 raporunda bir önceki yılın verilerine göre 4 basamak daha gerileyerek 60. sırada yer aldığı görülmektedir.
Türkiye, yabancı yatırımcılar için büyük önem taşıyan “Fikri Mülkiyet Hakları” bakımından bir önceki yıla göre 10 basamak düşerek 140 ülke arasında 82. sırada yer almaktadır.
Raporda iş yaparken karşılaşılan en problemli sorunların belirlenmesinde kullanılan “Yönetici Görüşleri Anketi[1] ” ne göre, 2014-2015 yılı raporundaTürkiye’de en önemli üç sorun sıralamasında bürokratik engeller, siyasi istikrarsızlık ve eğitimsiz iş gücü yer almaktadır.
TABLO 3: Türkiye İle Bazı Ülkelerin Seçilmiş CPI Bileşenleri Sıralaması
Türkiye
Bileşenler
2015
2014
Yunanistan
Portekiz
Fransa
Güney Afrika
İspanya
İngiltere
Almanya
1.09
Kamu Düzenlemeleriyle getirilen yükler
65
71
131
112
115
117
124
33
34

1.11
Kanun, mevzuat ve ilgili diğer düzenlemelerde gerekli değişiklikler için hukuki çerçevenin verimliliği
90
52
86
71
27
17
65
9
11

2.01
Genel altyapının niteliği
33
33
57
15
10
59
14
24
11

2.04
Liman altyapısının kalitesi
53
57
48
25
26
36
12
11
14

2.06
Hava ulaşımında kullanılabilir koltuk kilometresi oranı
16
17
34
32
8
28
9
3
6

2.08
Mobil telefon hatları
103
105
66
75
96
22
81
53
57

2.09
Sabit telefon aboneleri
68
65
12
14
3
90
19
8
5

6.01
Yerel rekabetin yoğunluğu
10
11
68
54
29
43
19
3
7

6.02
Pazar hâkimiyetinin kapsamı
44
39
62
35
24
46
34
15
3

6.03
Anti tröst politikaların etkinliği
34
26
104
47
17
13
38
12
14

6.07
Bir işletme kurmak için gereken zaman
36
21
74
4
14
94
74
28
82

9.02
Teknolojinin firma düzeyinde belirlenmesi
36
37
72
21
26
28
50
14
13

9.04
İnternet kullanıcıları
67
72
51
49
23
71
30
8
16

9.05
Geniş bant internet kullanıcıları
61
59
22
30
4
93
28
7
10

9.06
İnternet bant genişliği
62
40
28
13
12
19
27
7
20

9.07
Geniş bant mobil kullanıcıları
69
62
72
65
36
63
25
16
38

10.01
İç Pazar büyüklüğü endeksi
14
16
49
51
9
27
16
10
5

10.02
Dış Pazar büyüklüğü endeksi
26
26
57
53
12
36
22
15
4

Kaynak: Global Competitiveness Report, 2014, 2015
2015-2016 yılı raporunda katılımcılar ilk sırada %14 ile vergi oranlarını, ikinci sırada %12,2 ile finansmana erişimi en önemli sorun olarak görmektedir. Eğitimsiz iş gücünün %12, yabancı para düzenlemelerinin %11,3, vergi düzenlemelerinin karmaşıklığı  % 8,4, bürokratik engellerin % 7,1, alt yapı yetersizliğinin % 6,6, siyasi istikrarsızlığın % 6,2, yetersiz inovasyon kapasitesinin % 5,5, işgücü sınırlamalarının % 5,2, enflasyonun % 5,1, iş ahlâkının zayıflığının % 2,3,  yolsuzluğun % 1,5, hükümet istikrarsızlığının % 1,3, halk sağlığının yetersizliğinin % 0,9, suç oranı yüksekliğinin % 0,3 oranında iş yapma açısından engel oluşturduğu görülmektedir.
“Kamu Düzenlemeleriyle Getirilen Yükler”  sıralamasında Türkiye geçen seneye göre 6 sıra yükselerek 65. sıraya gelmiştir. Türkiye bu konuda Yunanistan, Portekiz, Fransa ve Güney Afrika gibi ülkelerden daha iyi olmasına rağmen İngiltere ve Almanya’nın gerisindedir. Kanun, Mevzuat ve İlgili Diğer Düzenlemelerde Gerekli Değişiklikler İçin Hukuki Çerçevenin Verimliliği sıralamasında Türkiye Yunanistan, Portekiz, İspanya, İngiltere, Fransa, Almanya ve Güney Afrika’nın gerisinde yer almaktadırlar.
Genel Altyapının Niteliği sıralamasında Türkiye, Yunanistan ve Güney Afrika’nın önünde; Almanya, Fransa, Portekiz, İspanya ve İngiltere’nin gerisindedir. Türkiye, Liman Altyapısının Niteliği sıralamasında Yunanistan’ın 5 sıra gerisinde yer almaktadır. Hava Ulaşımında Kullanılabilir Koltuk Kilometresi Oranına bakıldığında, Türkiye’nin 16.sırada ilk 20 ülke içinde yer alarak Yunanistan, Portekiz ve Güney Afrika’nın önünde olduğu görülmektedir.Türkiye’nin Mobil Telefon Hatları sıralamasında ise bir önceki yıla göre 2 sıra yükselerek 103. sırada olduğu görülmektedir. Sabit Telefon Aboneleri kaleminde Fransa 3. sırada, Almanya 5. sırada ve İngiltere 8. sırada yer alırken, Türkiye geçen yıla göre 3 sıra gerileyerek 68. sırada yer almaktadır.
TürkiyeMal Piyasalarının Etkinliği bakımından geçen seneki sıralamaya göre Yerel Rekabetin Yoğunluğu bileşeninde yükselme eğilimi gösterirken, Antitröst Politikalarının Etkinliği  ile Bir İşletmeyi Kurmak için gereken zaman bileşeninde gerileme eğilimi göstermektedir. Türkiye Yerel Rekabetin Yoğunluğu sıralamasında 10. sırayla Yunanistan, Portekiz, Fransa, Güney Afrika ve İspanya’nın önünde yer almaktadır. Pazar Hâkimiyetinin Kapsamı değerlendirmesinde Türkiye geçen yıla göre 5 sıra gerileyerek 44. sırada Yunanistan ve Güney Afrika’nın önünde yer alırken Portekiz, Fransa, İspanya, İngiltere ve Almanya’nın gerisinde kalmaktadır. Antitröst Politikalarının Etkinliği sıralamasında 34. sırada yer alan Türkiye Yunanistan ve Portekiz İspanya’nın önünde yer almaktadır. Rapora göre Türkiye’de Bir İşletmeyi Kurmak için Gereken Zaman en az 6,5 gündür. Rapordaki sıralamaya göre Türkiye bu bakımdan 21. sıradadır.
Türkiye Teknolojilerin Firma Düzeyinde belirlenmesi sıralamasında 36. sıra ile Yunanistan ve İspanya’nın önünde, Güney Afrika ve Fransa’nın sırasıyla 8 ve 10 sıra gerisindedir. Türkiye  Geniş Bant İnternet Kullanıcıları sıralamalarında Güney Afrika’nın önünde, İnternet Bant Genişliği sıralamasında ise Güney Afrika, Yunanistan, Portekiz, İspanya, Fransa, İngiltere ve Almanya’nın gerisinde kalmaktadır. Türkiye’nin İnternet Kullanıcıları sıralamasında 67. olduğu ve Güney Afrika’nın önünde ancak Yunanistan, Portekiz, İspanya, Fransa, İngiltere ve Almanya’nın gerisinde kaldığı görülmektedirTürkiye Geniş Bant Mobil Kullanıcıları sıralamasında geçen yıla göre 7 sıra gerileyerek 69. sırada yer almaktadır.
İç ve Dış Pazar Büyüklüğü Türkiye’nin güçlü olduğu alanlar arasındadır. Bu alanda Türkiye; Yunanistan, Portekiz,  İspanya ve Güney Afrika’nın önünde, Fransa,  İngiltere ve Almanya’nın gerisinde kalmaktadır.

[1] Her ülkede Yönetici Görüşleri Anketine katılanlara, 16 faktörlük listeden iş yaparken karşılaşılan en problemli beş faktörü seçmeleri ve daha sonra bunları 1 (en problemli) ile 5 arasında değişen bir değerlendirme ölçeğine göre puanlamaları istenmektedir. Katılımcıların her bir faktöre vermiş olduğu puanlama 16 soruya vermiş oldukları toplam puanlamaya oranlanmaktadır.
Sinem ÜSTÜNDAĞ DEMİR*
Rekabet Kurumu
Ekonomik Analiz ve Araştırma Dairesi Başkanlığı
Araştırma Uzmanı

Featured post

Five Years After Reconversion: Hagia Sophia Embodies Turkey’s Cultural Crossroads

  ISTANBUL, JULY 2025   — Half a decade has passed since the iconic Hagia Sophia resumed its role as a working mosque, marking a watershed m...

Popular Posts