Monday, 14 January 2019

Canlı yem türleri ve üretim teknikleri-1

Merhaba arkadaşlar. Bu konuda bazı canlı yem türleri ve bu türlerin üretimleri ile alakalı elimde bulunan küçük bir envanteri sizlerle paylaşmak istedim. Genel olarak bazı türlerin üretimi hakkında açıklamalar ve çoğunluğu forumumuz içerisinde bulunan canlı yem üretimi ile alakalı yazıların linklerini bulacaksınız. Eğer sizinde elinizde bu tür yazı ve linkler varsa ve paylaşırsanız iyi olur kanaatindeyim. 

Bu arada http://www.akvaryum.com/Agac/ bu bölümdeki Yemler kısmında bulunan canlı yemler başlığına da göz atmadan geçmeyin derim.

İnfüsaria

Akvaryum balıkları üretiminde özellikle yumurtadan yeni çıkan yavruların beslenmesinde vazgeçilemeyecek olan bir canlı grubudur. Yumurtadan çıkan akvaryum balıkları ilk yaklaşık iki gün için yem gereksinimi duymazlar. Bu süre zarfında vücutlarında bulunan yumurta sarısını tüketerek gıda gereksinimlerini karşılarlar. İkinci günden itibaren ise yavrulara yem vermek gerekir. Bu dönemde balık yavrularının çoğunluğu ancak canlı yem ile beslenebilirler. Bu aşamada infüsaria ile beslenebilirler. İnfüsaria terimi canlılar aleminin en küçük hayvancıklarını içerisine alan bir ifadedir. Esasında mikroskobik canlılardan oluşmaktadırlar. İnfüsaria üretimi çok kolaydır. Üretim için pek çok yollar önerilmekle beraber çok başarılı olan şu yolu önermekle yetineceğiz. Burada eğer aşağıda vereceğimiz bitkiler bulunamaz ise dha az verimli olmakla beraber başka bitkilerde kullanılabilir. Devamlı üretim için iki veya daha fazla kavanoz kullanılabilir. Kavanozlar 5 litrelik olabilir. Kavanozlar sıcaklığı 20 dereceden yukarı olan ılık bir odada tutulmalıdır. İçerisi mümkün ise (Gerekli değil) temiz havuz suyu veya dinlendirilmiş su ile doldurulur. Direkt güneş ışığı alan yere konulmayan kavanozlar aydınlık bir yerde bulunmalıdırlar. Su ile doldurulan kavanozlara aşağıdaki malzemeler ilave edilir. Bir tutam kurutulmuş marul yaprağı Biraz akvaryum balıkları için kullanılan toz yemden Kuru muz kabuğunun dörtte biri Havada kurutulmuş şalgamdan iki kesme şeker büyüklüğünde bir parça. Burada kullanılan şalgam daha önce küçük küpler halinde kesilerek kurutulur ve saklanır ise uzun süre buradan kullanılabilir. Konulmuş bulunan bu maddeler infüsarialar için yem kaynağı oluşturacaklardır. Esasta infüsarialar bu maddeleri direkt yem olarak kullanamazlar. Önce ortanda bakteriler oluşur ve bakteriler infüsarialar'a yem olur. Yapılan üretimde pek çok tür infüsaria ürer. Bir gün sonra kavanozdaki suyun renginin bulanmaya beyazımsı bir renk almaya başladığı görülür. Bu mikroskobik canlıların üremeye başladıklarının bir işaretidir. 3-4 gün sonra suyun tekrar berraklaşmaya başladığı görülünce artık bu kavanozdan hasat yapılma zamanı gelmiştir ve bu su ile yavru balıklar beslenir. Eğer bu su mikroskop altında incelenir ise binlerce canlının üremiş olduğu görülecektir. Kavanozdan her gün ince bir hortum ile yavru akvaryumuna bu su damlatılır. Eğer her gün eksilen su tamamlanır ve 3 damla süt ile bir kibrit çöpü başı kadar yumurta sarısı ilave edilir ise bu kavanozlar yavruların diğer yemleri almaya başlayacakları 10-15 güne kadar infüsaria üretiminde kullanılabilir. Yalnız bu arada devamlı dikkatli bulunmak lazımdır. Eğer bir bozulma ve kokuşma izlenir ise bu kavanozdan yem verilmesi hemen kesilmelidir.


Su Piresi

Akvaryum yetiştiriciliğinde en çok kullanılan canlı yemlerden bir tanesidir. Pek çok türleri bulunmaktadır. Halk dilinde ise ince ve iri olanları olmak üzere iki tipi tanınır. İnce olan su pireleri akvaryumcular için daha geçerlidir. Çünkü bu boy su pirelerinin pek çok akvaryum balığına verilmeleri küçük cüsseleri nedeni ile kolay olmaktadır. Su pireleri genel olarak su birikintilerinde su sıcaklığının 15 derece 22 derece arasında olduğu ortamlarda bol olarak ürerler. Ülkemizde bu gibi yerden toplanan su pirelerini mevsiminde akvaryumculardan satın almak mümkündür. Amatör ve doğada gezmeye meraklı olan kişiler su birikintilerinden tül kepçeler ile kolayca toplayabilirler. Hatta, evde hanım çorabı ve telden yararlanarak 20*25 boyutlu bir kepçe ile bu işi rahatça başarabilirler. Su pirelerinin balıklara yedirilmesinde özen gösterilecek bir konu, ölmüş ve kokmuş olanlarının balıklara verilmemesidir. Eğer elinizde ölü su piresi var ise bunları bir kalorifer peteğinde, gazete kağıdı üzerinde kurutursanız ileride kuru yem olarak da kullanabilirsiniz. Günümüzde her ne kadar su piresinin doğadan sağlanması mümkün olmakta ise de, zaman zaman mevsim dışı su piresi üretme amacına yönelecek amatör ve profesyonel akvaryumcular için bazı pratik su piresi üretme yolları hakkında bilgi vermeyi uygun görüyorum. SU PİRESİNİN ÜRETİLMESİ Çok sayıda su piresinde gereksinim duyulduğunda yapılabilecek en iyi iş rotasyon halinde bu hayvancığın üretilmesidir. Bu iş yılın herhangi bir mevsiminde ve herhangi bir yerde yapılır. Yeter ki, su sıcaklığını 15 derecenin üzerinde tutmak mümkün olsun. Su piresinin üretilmesi için çeşitli yöntemler geliştirilmiştir. Örneğin 1 Kg. iyi taşsız bahçe toprağı 200 gr. iyice ezilmiş ve parçalanmış (8-12 günlük) at gübresi 10 litre havuz suyu Bunları bir kap içerisine (tercihen cam) koyunuz. Kullanılan su, içerisinde klor bulunmayan normal havuz suyu olmalıdır. Çeşme suyu kullanılması önerilemez. Bu karışım cam kap içerisinde hiç karıştırılmadan 3 gün bekletilir. Bundan sonra ipek bir bez ile suyu süzülür. Elde edilen karışım 1/2 veya 1/4 oranında süzülmüş havuz suyu ile karıştırılır. Bir saat kadar bekletilir. Karışıma biraz su piresi ilave edilir. 3 hafta içerisinde bolca su piresi toplanabilir.


Mikro Kurtlar

Sirke kurtları gibi sadece bir kaç milimetre boyunda olan ve akvaryum balıkları için çok değerli olan canlı yemlerden bir tanesidir. Özellikle yavru balıklar için çok yararlıdır. Evlerde de kolayca fazla miktarda üretilebilir. Yalnız yetiştirebilmek için başlangıçta aşılamada kullanılacak bir miktar kurda ihtiyaç vardır. Dış ülkelerde bunu akvaryumculardan kolayca temin etmek mümkündür. Ülkemizde ise pek pazarlandığı (hiç) söylenemez. Üretim için 25*25*10 boyutlarında olan plastik kaplar kullanılabilir. Doğal olarak sahip olunan herhangi boydaki bir kutu da yetiştirme kabı olarak yararlanılabilir. Sadece üretim kabının uygun bir kapağı olması yararlı olur. Yem olarak süt içinde bekletilmiş daha sonra pişirilmiş yulaf unu bulamacı kullanılır. Bu bulamaç kabın dip kısmına 2 cm. kalınlığında yayılır ve bunun üzerine kurt ile aşılama yapılır. Sıcaklığın 20-25 derece olduğu ortamda kurtlar süratle üreyeceklerdir. Üreyen kurtlar kabın yan kenarlarına doğru gelir ve tırmanmaya çalışırlar. Buralarda biriken kurtların bir sulu boya fırçası veya jiletle toplanması ile yem için kullanılacak kurtlar elde edilmiş olur. Akvaryuma atılan kurtlar uzun süre canlı kalabilirler. Bu nedenle fazla da atılsa balıklar bulunduklarında yiyebilirler. Yem olarak kullanılan hamur ekşimeye başlar ise üretimi yenilemek gerekir. Yeni üretim aşılama yolu ile kolayca yapılabilecektir.


Artemia Nedir ? 

Artemia yoğun tuz oranı olan ortamlarda yaşamaya uyum sağlamış bir zooplanktondur. Su piresi gibi akua kültürde canlı yem olarak kullanılır. 

Zor çevresel faktörlere karşı dayanıklılık göstermektedir. Yetişkinler -18C dan +40C a kadar olan büyük ısı değişimlerine toleranslıdır.

Yaşam ortamlarında uygun tuzluluk oranı, optimum gıda ve ısı; yetişkin dişilerin canlı larva üretmelerini sağlar. Bu ana koşullarda oluşan ciddi değişimler dişilerin kalıcı yumurtalar (sist) üretmesini tetikler. Bu sistler de biolojik olarak aktif değildir ve uygun şartlar oluşana kadar da öyle kalır.

Doğadan toplanan bu sistler gerekli hazırlama prosedüründen geçirilip uzun süre saklamayı mümkün kılacak ambalajlara konur. Çok zor şartlarda hayatta kalmak için tasarlanmışlardır. 

-100< C dan +90> C a varan sınırlarda başarıyla test edilmişlerdir. 

Yetişkinler çok iyi şartlar altında 2 cm ye kadar gelişip 3 aya varan sürelerde hayatta kalabilirler. Ortalama olarak her 4 günde bir yüzen larva veya yumurta üretebilirler. 

Artemia 1920 lerden itibaren geniş çaplı olarak ister tatlı su ister tuzlu su olsun akua kültürde kullanılmaya başlanmıştır. Kullanımının pratik ve besin değerinin yüksek olması işletmeler için zaman ve işgücü tasarrufu sağladığı için onu önemli bir konuma taşımıştır. Bu nedenledir ki, global pazarda artemia sistleri ve yan ürünleri artan bir taleple karşılaşır.

Artemia akua kültürde çok geniş bir kullanım alanına ve büyük bir öneme sahiptir.

Artemia nasıl üretilir? 

Gerekli şekilde hazırlanıp kurutulmuş ve özel ambalajlara konmuş yumurtalar uygun ortama bırakıldıklarında embriyo gelişimi başlar. Dünya coğrafyasında farklı türler farklı tuz oranları, ısı ve su kalitesine adapte olduklarından bütün türler için spesifik bir reçete vermek mümkün değildir. 

Temel olarak yumurtaları çatlatmak için hazırlanacak öğeler şu şekilde genellenebilir:

1 litre su için 20 ila 30 gr tuz (tercihen iyotsuz) 
8 - 8,5 PH (düşük Ph yemek sodasıyla arttırılabilir). 
Isı: 25 ila 28 derece 
Aydınlatma: Gün ışığı yada herhangi bir beyaz ışık (bütün süreç boyunca sağlanmasında fayda vardır). 
Güçlü bir hava kaynağı gereklidir. Kullanılacak kuluçka kabına dipten verilecek bu hava yumurtaların sürekli olarak hareket halinde olmalarını ve bol oksijen almalarını sağlar. 
Seçilecek kuluçka kabının yapı olarak huni şeklinde (V) olması yumurtaların en aktif şekilde dolaşımını ve daha iyi bir sonuç alınmasını sağlar. 
1 litreye 2 gr sist uygundur. Artemianın orjinine göre 1 gr da yaklaşık olarak 200 ila 250 bin arasında yumurta bulunur. 
Bütün bu şartlar sağlandıktan sonra yaklaşık 24 saat içinde yüzen larvalar elde edilir. Artık kullanıma hazırdırlar. 



Işığa duyarlı olduklarından, havanın kesilmesiyle ışık kaynağında toplanırlar. Boş yumurta kabuklarının su yüzüne çıkmasını bekledikten sonra bir araya toplanmış hareketli larvalar sifonlama yardımıyla uygun bir elekte süzülüp tatlı sudan geçirilerek yavru balıklara verilir.

Bu işlemin artemia larvalarının çatlayıp, aktif olarak yüzmeye başladıklarından hemen sonra yapılması besin değerlerini arttırır. Bekletilmiş larvalar stoklarındaki gıdayı tüketeceklerinden besin kalitesi azalmış olur. Buna karşın, gerekirse bir seferde hasat edilen larvalardan ihtiyaç fazlası tuzlu su içinde buz dolabında bir sonraki kullanım için 12 saate kadar rahatlıkla saklanabilir.

Solucanlar : 
Solucanlar kurbağa ve sürüngenlerinize yem olarak verebileceğiniz besinler arasındadır. Solucan yetiştirmek için 40 x 40 x 20 cm boyutlarında bir saksı veya kasaya ihtiyacınız olacaktır. Bu kasanın içi humuslu gevşek yapılı toprak ile doldurulur. Toprağı çürümüş yaprak ve patates parçalarıyla karıştırıp ta dökmeniz daha yararlı olacaktır. Daha sonra 30-40 kadar olgun solucan bu kasanın içine konur ve kasanın üzeri nemli bir bez ile örtülür. Haftada yarım kilo yulaf ve patates karışımı yem olarak solucanlara verilir. Tek önemli kural toprağın her daim nemli ve ılık olması sağlanmalıdır. Birkaç ay sonra genç solucanlar oluşmaya başlar. Bu genç solucanları kurbağa ve sürüngenlerinize afiyetle sunabilirsiniz.

Hamam Böceği : 

Hamam böcekleri belki de hepimiz için en sevilmeyen böcekler arasında yer alırlar. Fakat hamam böcekleri sürüngen ve amfibi türlerinin en beğenerek yediği böcek türleri arasındadır. Evde hamam böceği üretmek aslında çok ta zor bir iş olmamasına rağmen biraz sabır ve gereksinim gerektirir. Hamam böceklerini üretmek için pazarlarda ve zücaciyeler de satılan standart 40 x 20 x 20 cmboyutlarında olan plastik saklama kaplarını kullanabilirsiniz. Veya bu boyutlara yakın kapaklı bir akvaryumda da üretebilirsiniz. Fakat hamam böcekleri cam yüzeylere bile tırmanabilme yeteneklerinden dolayı siyah polyester kapaklı akvaryumlardan kullanmalısınız. Çünkü bu akvaryumların açık kalan tarafları yoktur kapak akvaryumun üstünü tamamen kapatır. Kullanacağınız saklama kabı hangisi olursa olsun birkaç hava deliği açmanız gerekir. Bu deliklerin sayısının çok fazla olmasına gerek yoktur. Kabın taban kısmını torf ( çiçekçilerde satılıyor ) ile 3-5 cm kadar doldurun. Torfun üzerine kabın 4/3 ünü donatacak şekilde yumurta koyulan kubbeli kartonlardan serin. Hamam böcekleri dişileri yumurta paketlerini bu kartonların altına bırakacaklardır. Dişiler ağızlarından salgıladıkları özel bir sıvı ile yumurta paketlerinin bırakıldığı yerlere yapıştırır ve etraflarında buldukları küçük çöp ve parçacıklarını da üstlerine örterek onları gizlerler. Bir yumurta paketinde ortalama 14-24 yumurta bulunur. Yavrular yumurta paketleri bırakıldıktan 6-12 hafta sonra çıkarlar( 25˚C de ). Sıcak olan yerlerde yumurtaların açılışı 3-4 haftaya kadar inebilir. Dişiler ergin hale geçtikten sonra genellikle 1-3 hafta sonra ilk yumurta paketini bırakırlar. Daha sonraları bu 1-2 güne kadar düşebilir. Serin ve soğuk yerlerde yumurta bırakmazlar. Uygun şartlarda bir dişi 60 yumurta paketi bırakır. Ergin erkekler iyi gelişmiş kanatları sayesinde kolayca tanınabilir. Dişilerde ise kısalmış kanatları vardır. Hamam böceklerinizi arada sırada elma kabuğu , yulaf , kıyma parçası , ıslak ekmek gibi besinlerle de beslemeniz gerekir. Üretim için önerilen ısı 28-30 ˚C dır. Hamam böcekleri rutubetli ortamlarda yaşadıklarından dolayı kabın içini 2 günde bir su spreyi ile nemlendirmenizde gerekir. Hamam böcekleri üremeye başladıktan sonra hamam böceklerini böcekçil beslenen sürüngen ve amfibilerinize sunmaya başlayabilirsiniz. 

İpek böceği :

İpek böcekleri protein açısından çok zengin ve besleyicidir. Bu yüzden ipek böcekleri sürüngen ve amfibiler için en yararlı besinler arasında yer alır. İpek böceklerini bahar ve yaz aylarında petshoplar da rahatça bulabiliriz. İpek böcekleri koza örüp kelebeğe dönüştükten sonra çiftleşir yumurtlar ve ölürler. Yumurtalar bir sonraki bahar aylarında dut yaprakları çıkmaya başladığı zaman açılır. Peki biz kışın ne yapacağız yazın börtü böcek bulmak kolay önemli olan bu böceği kışın nasıl sağlayabiliriz. İpek böcekleri yumurtalarının kışın uygun sıcaklıklar(25-28 ˚C) sağlandığı zaman açıldığını ve yumurtadan çıkan tırtıllara ilk olarak marul yaprakları verildiği zaman marul yapraklarıyla beslenmeye başlanabilir.

Un kurdu :

Evde un kurdu üretebilmek için ilk önce un kurdu kültürüne ihtiyacınız olacaktır. Un kurdu kültürünü yaşadığınız şehirdeki üniversitelerin biyoloji veya ziraat fakültelerinin entomoloji(böcekleri inceleyen bilim dalı) bölümlerinden rica ederek isterseniz büyük ihtimalle vereceklerdir. Un kurdu kültürünü bulduğunuz zaman bu kültürleri ağzı tülden kapalı (böceklerin kaçmaması için) bir kabın içine koyun. Kabın içine kültürleri bırakmadan önce un, yulaf ve küçük parçalara dilimlenmiş patates parçaları koyun. Un kurdu larvaları bu kabın içinde bol olarak yetişir ve gerek duyduğunuz anda sürüngeninize besin olarak sunulabilir. Dikkat edilecek nokta ise sıcaklıktır. Un kurdu yetiştireceğiniz kap daima ılık veya sıcak bir oda içinde bulunmalıdır. 

Çekirge :

Evde çekirge üretmek zahmetlidir. Çünkü bu iş için büyük kafesler ve gerekli donanımlar gerekir. Fakat dışardan topladığınız çekirgeleri havalandırması iyi sağlanmış kap veya kutular içinde uzun süre yaşatabilirsiniz. Bunun için dikkat edilecek nokta çekirgeleri barındırdığınız ortamın nemsiz ve ılık olmasıdır. Çekirgeleri her gün vitaminli sebze ve meyvelerle beslemeniz gerekir. Çekirge ve cırcır böcekleri sürüngenlerin en sevdiği ve doğada en çok yedikleri besinler arasındadır.

Fitoplankton&Rotifer Kültürü
Rotifer

Peri Karides

Gammarus

Grindal Kurt

Cypris

Not: Yukarıdaki üretim teknikleri ile alakalı kesin bir kaynak veremiyorum. Çeşitli dönemlerde Internet üzerinden kopyala yapıştır yapıldığı için bunun pekde mümkün olmadığını düşünüyorum. :)
akiF2011-02-10 09:10:40

Beğenenler: ziyasenkayaAhesyaKuduoglu
Teşekkür Edenler: AhesyaKuduoglu,

Akif GÜZEN

(B rh+)

Tuesday, 8 January 2019

2019 YILI
TÜRKİYE MUAY THAİ FEDERASYONU
ANKARA
MUAY THAİ SPOR  İL TEMSİLCİLİĞİ  FALİYET PROĞRAMINDA YER ALAN  ;
GENÇLER _BÜYÜKLER ( BAY_BAYAN)
MUAY THAİ TÜRKİYE ŞAMPİYONASI
ANKARA İL SEÇMESİNDE GÖREVLİ HAKEM  ARKADAŞLARIMIZIN  LİSTESİ  AŞAĞIDA BELİRTİLMİŞTİR.
MÜSABAKALARDA GÖREV YAPACAK OLAN HAKEM ARKADAŞLARIMA SAYGI, SEVGİ VE HOŞGÖRÜNÜN ÖNDE OLDUĞU, SAKATLANMASIZ, ADİLHANE KARARLAR  İLE HAKEM CAMİAMIZA  YAKIŞIR BİR MÜSABAKA  TEMENNİ EDİYORUM.
SAYGILARIMLA.

FAZLI KONDUOĞLU
Muay Thai Uluslararası Hakem
Ankara
Muay Thai İl Hakem Kurulu Başkanı

Monday, 7 January 2019

ÖNEMLİ DUYURU "HAKEMLER İÇİN MÜSABAKA BİLGİ GİRİŞ FORMU"

ÖNEMLİ DUYURU "HAKEMLER İÇİN MÜSABAKA BİLGİ GİRİŞ FORMU"

DİKKAT! YALNIZCA 2019 YILI GENEL VİZELİ MUAYTHAI HAKEMLERİNİN DOLDURMASI GEREKEN BİR FORMDUR.

2019 YILI GENEL VİZELİ HAKEMLERİMİZ FORMDA BELİRTİLEN FEDERASYONUMUZUN YAPACAĞI ULUSAL VE ULUSLARARASI MÜSABAKALARIN HANGİSİNDE GÖREV ALABİLECEKLERİNİN BİLGİSİNİ GİRECEKLERDİR.

FORMDAKİ AÇIKLAMA BİLGİLERİNİ MUTLAKA OKUYUNUZ VE FORMU BU AÇIKLAMALARA GÖRE DOLDURUNUZ.

FORMU DOLDURMAYAN 2019 YILI GENEL VİZELİ HAKEMLER, "MÜBABAKALARDA GÖREV ALMAK İSTEMİYORUM" ŞEKLİNDE DEĞERLENDİRİLECEKTİR.

HAKEM MÜSABAKAYA KATILIM BİLGİ FORMU LİNKİ

BİLGİ FORMU GÖNDERMENİN SON GÜNÜ" 10 OCAK 2019 " SAAT 20.00 YE KADARDIR.

http://www.muaythai.gov.tr/Image/2503/Onemli-Duyuru-Hakemler-Icin-Musabaka-Bilgi-Giris-Formu-

Sunday, 6 January 2019

Kayseri de muaythai semineri heyecanı

Türkiye Muaythai Federasyonu tarafından organize edilen aday hakem kursu kayseri de icra edildi. Kursla ile ilgili açıklamada bulunan MHÜK Başkanı Hamit DURMAZ : "Türkiye Muaythai Federasyonunun faliyet programında yer alan  Aday Hakem kursu 05-06 Ocak 2019 tarihleri arasında Kayseri’de icra edilmiştir.
Söz konu faaliyet;
45 Kursiyer, Yönetici, İdareci, Antrenör, Hakem ve misafirlerden oluşan müthiş bir kursa daha imza atarak büyük bir başarı ile Muaythai ailesi genişlemiştir.
Muaythai ailesi olarak
emeği geçen;
As Başkan Halil DEMİR
Genel Sekreter Korkmaz ATALAY
il Temsilcisi Fatih Kağan ULU
A Klas Teknik kurul başkanı Göksel CİNGÖZ, Milli takım antrenörü Yaşar Cuma KILIÇ’a ve emeği geçen herkese çok teşekkür ederim."

Türkiye Muaythai Federasyonu İl Temsilcisi Fatih Kağan Ulu ise "Kurs hocamız MHK Başkanı Hamit Durmaz, Halil Demir başkanıma, desteklerinden dolayı Korkmaz Atalay’a, Yaşar Cuma Kılıç, Göksel Cingöz, Yaşar Kurt Menderes Koyuncu, Talip Senolmus, Yücel Haspolat, Mustafa Temurtaş Kevser Bilgin, Şakir Kaymaz hocalarımıza, hakemlerimizden Ahmet Devedaşı, Ali Dayandaç’a Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü personeline verdikleri desteklerden dolayı teşekkür ederim" dedi. Ulu, Kayseri’de muaythai branşının her geçen yıl başarı ile daha da büyüdüğünü belirtti.

Muaythai Hakem Kursu 45 kursiyerin katılımı ile tamamlandı

 https://www.ekonomihaber.com.tr/kayseri/muaythai-hakem-kursu-45-kursiyerin-katilimi-ile-tamamlandi-h23235.html?fbclid=IwAR26vhqTDCLk9Ghfj_VWMwIJMQ2TjHcdYsZiait4u_vDVQ2npTKBqf2rjqQ

Thursday, 27 December 2018

Türkiye 11. üniversitelerarası Muaythai Şampiyonası Antalya'da

Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu ile Muaythai Federasyonunun ortaklaşa düzenleyeceği 11.nci Üniversitelerarası Muaythai Türkiye Şampiyonası 24 Şubat 01 Mart 2019 tarihlerinde Antalya’da yapılacaktır.
Her yıl adından sıkça söz ettiren şampiyona için hazırlıklar tüm hızıyla sürüyor.
Üniversitelerimiz de eğitim öğretimine devam eden sporcu öğrencilerimizin mağduriyet yaşamamaları açısından söz konusu şampiyona için hazırlıklara başlamaları, seçmelerini yaparak kafilelerini bir anönce hazırlamaları önem arzetmektedir.
Şampiyonamızın hayırlara vesile olması dileği ile..
Ayrıntılı bilgi için www.muaythai.gov.tr

Friday, 7 December 2018

Japonlarda Kabızlığa Çare !!


                     Japon balıklarında en çok rastlanılan rahatsızlık Kabızlıktır.Kabızlığın bir çok nedeni vardır. Bu nedenlerin başında sürekli olarak kuru yemle beslenme ve tek tip beslenme gelir.Yine su değişimi ve balık sayısının fazla olmasıda strese ve buna bağlı olarak kabızlığa neden olabilir.
Kabızlık tedavi edilmezse veya önlenmezse hava kesesine baskı yaparak balığımızın yüzüşünü bozar ilerlemiş seviyelerde hava kesesi zarar görebilir ve balığımızı kaybedebiliriz.
 
Peki japon balıklarını kabızlıktan nasıl kurtarabiliriz ve kabız olmalarını nasıl önleyebiliriz.
 
Bu konuda ben birçok haşlanmış sebzeyi tecrübe ettim ancak amacım sadece balığın bağırsaklarını rahatlatmak ve kabız olmasını önlemek değildi.
 
Öyle bir sebze vermeliydim ki hem kabızlığı önlemeli hemde gelişme çok katkısı olmalıydı.Yaptığım denemeler ve uzun yıllar gözlemlerim sonucunda bu sebzenin BEZELYE olduğunu keşfettim.
 
Evet arkadaşlar balıklarınıza haftada bir kere vereceğiniz haşlanmış bezelye hem balığınızın kabız olmasını önleyecek hemde gelişimine çok büyük katkı sağlayacaktır.
 
Peki bezelye nasıl oluyorda bütün bu yararlı özellikleri bünyesinde barındırıyor.Şimdi yazımın bu bölümünde size bezelye sebzesini tanıtacağım zaten buradaki bilgileri okuyunca sizde faydasını anlayacaksınız.
 
Baklagiller ailesinden olan bezelye çok eski çağlardan beri tedavi amacıyla insanoğlu tarafından çeşitli şekillerde kullanılmıştır.
100 gram çiğ bezelyede 84 kalori; 6,3 gr. protein; 14.4 gr. karbonhidrat; 0 kolesterol; 0,4 gr. yağ; 2 gr. lif; 116 mgr. fosfor; 26 mgr. kalsiyum; 1.9 mgr. demir: 2 mgr. sodyum; 316 mgr. potasyum; 35 mgr. magnezyum; 640 IU A vitamini; 0.35 mgr. B1 vitamini; 0.14 mgr. B2 vitamini; 2.9 mgr. B3 vitamini: 0,16 mgr. B6 vitamini; 35.5 mcgr. folik asit; 27 mgr. C vitamini ve 2.1 mgr. E vitamini bulunmaktadır. ( Kaynak : www.sağlıksayfam.com )
 
Bezelyenin içerisinde bulunan bu vitamin ve mineraller ne işe yarıyor diye merak ediyorsanız işte yararları :
 
Çok miktarda lif içerdiğinden bağırsak sistemini düzenliyor ve kabızlığı önlüyor.
 
Yüksek oranda B1 vitamini içeren bezelye balıkların mukozasını güçlendiriyor ve renk pigmentlerinin yapısını sağlamlaştırıyor.
 
Bezelye tüketmenin hayvanlarda kansere yakalanma rizikosunu azalttığı, araştırmalarla saptanmıştır.
 
İçeriğindeki C vitamini balıklarımız için son derece yararlı yemlerde her ne kadar stabilize edilmiş c vitamini olsa da tazesinin yerini tutmaz.
 
Nasıl Kullanacağız ?
Her market veya pazarda taze olarak bulabileceğimiz gibi yine süpermarketlerde konserve ve haşlanmış şekilde kavanozlarda da bulabiliriz.Haşlanmış olanları güzelce yıkayıp derin dondurucumuzda saklayabilir vereceğimiz kadarını çıkarıp oda sıcaklığına geldikten sonra üzerindeki zarı soyup içindeki etli kısmı balıklarımıza verebiliyoruz.
 
Taze aldığımız bezelyeyi ise yıkadıktan sonra haşlayıp yine dondurucumuzda saklayabiliriz.
 
Bu mucize bitki son derece ucuz ve kolay bulunuyor üstelik faydaları yukarıda belirttiğim üzere kusursuz.Hepinize tavsiye ederim.
 

Thursday, 29 November 2018

DOMATES NASIL YETİŞTİRİLİR?





Domates tohumu nasıl ede edilir? Hazırda satılan paketlenmiş domates tohumlarını yetiştirmek için alman yerine daha sağlıklı bir yöntem olan pazar domateslerinin çekirdeklerini çıkarıp temiz bir beze ya da kâğıt havlunun arasına koyarak kurumasını bekleyerek kendi doğal domates tohumlarınızı elde edebilirsiniz. Domates tohumlarının ekimi Nisan ayı başında gerçekleşir. Doğal olarak elde ettiğiniz pazar domateslerinizin tohumlarında GDO ve diğer hormonel katkıların olmaması organik sebze yetiştiriciliğinin ve doğal bitkinin sürdürülebilirliği açısından çok önemlidir.
Domates Tohumu Nasıl Çimlenir?
Domates tohumlarını saksılara koymadan önce muhafaza ettiğiniz peçetelerin içerisinden çıkarın. Tohumları bir tabağa serdiğiniz ıslak pamuk yataklarının arasına koyarak güneş görmeyen bir yerde bir gün saklayın. Ekimden önce toprağın nemli ve ısısının 20 derece üstünde olmasına özen gösterin. Domates tohumlarını büyük saksılara ekmeden önce küçük pet bardakları toprakla doldurun. Doldurmuş olduğunuz toprağa bir kalem yardımı ile yuvarlak çukurlar açın.
Tohumlarınızı açmış olduğunuz ve bir cm derinliği geçmeyen çukurlara yerleştirin. Çukurun üzerini ince elenmiş torf ile örterek bir fısfıs sulama gereci ile nemlendirin. Tohumlar çimlenmedirmeden önce nemli ve karanlık ortamı sever, tohumları ekmiş olduğunuz bardakları güneş almayan fakat toprak ısısının düşmemesi için soğuk olmayan kapalı bir yere kaldırın. Tohumlar burada iki gün içerisinde filizlenecek ve filiz başları toprağın üzerine çıkacaktır. Domates tohumlarınızı açık arazide çimlendirecekseniz, toprağı derin kazarak havalandırın. Kazılan toprağın içerisinde kök artıkları, taşlar, kırılmamış gübre parçaları ve toprak hayvanları varsa temizleyin.
Toprağın derin kazılarak havalandırma süresi üç gündür. Daha sonra bir tırmık ve keser vasıtasıyla derin kazılan yarıkları örtün ve toprağın düz bir şekilde yayıldığından emin olun. Daha sonra işlenmiş olan toprağa bir kalem yardımıyla derin olmayan çukurlar açarak hazırlamış olduğunuz domates tohumlarınızı bu çukurlara gömün. Çukurları örttükten sonra ince elenmiş gübreli torf toprağınızı bahçenize kalın bir örtü olmayacak şekilde serin. Toprağın nem tutabilmesi için serilen toprağı şeffaf bir naylon ile kapatın. Periyodik olarak toprağı sulayarak nemini koruyun. Çimlenme yaklaşık olarak 3 hafta içerisinde gerçekleşecektir.

Domates Fideleri Nasıl Ekilir?

Yetiştirmiş olduğunuz domates fidelerinin dikimini yapmadan önce dikim için bahçenizin tava gelmesi gerekmektedir. Don olaylarının olmadığı bir dönemde ekim yapılacak toprağın yeterli mineral barındırıyor olması gerekir. Bitkinin yetişmesi için gerekli olan mineraller yoksa torf ya da organik gübrelerle toprağın desteklenmesi gerekir. Domates fidelerinizin dikimi için toprağınızı uygun hale getirdikten sonra akşamüstü saatlerinde fidelerin gün içerisinde güneş ışığından daha fazla faydalanması için kuzey yönünden güney yönüne doğru dikimleri tercih edin.

Domates Bitkisinin Sulama Aralığı

Domates, toprağa ekildikten sonra 3’er gün aralıklarla su verilir. Bu şekilde domatesin günlük su ihtiyacı karşılamış olursunuz. Sulamayı yaparken toprağın su emmesine dikkat edilir, eğer toprak yumuşak yapılır oran toprağıysa fazla nem kaybetmeyeceğinden aşırı sulamaya gerek görmez fakat toprağınız kumlu ve killi yapıdaysa su çekme özelliği az olacağından sık sulama yapılır.
Bitkiler toprakta ki bir aylık sürecini tamamladıktan sonra su vermeyi iki defa keserek yandırma denilen bitkinin kök salması ve boya gitmesini sağlayan işlemi yapın.
Yandırma domatesi irileştirmek için iyi bir yöntemdir. Su alamayan bitkinin kök ve boy vererek topraktan daha fazla faydalanması için yapılan işleme verilen addır. Domates bitkisinin yaprakları özellikle yeni çıkan üst sıra yaprakları solmuş bir haldeyse ve kendini bırakıyorsa sulama zamanının geldiği anlaşılır. Eğer bitki sulanacaksa güneşin batma saatleri beklenir ve akşamüstü gölgeliğinde kök sulama yapılır, sulama esnasında bitkinin yaprakları ya da çiçek salkımları ıslatılmaz.

Toprağın Su İhtiyacı Olduğunu Nasıl Anlarız?

Toprağı, bitkinin gövde bitiminin yakın yerinden 2 – 3 cm kazdığınızda toprak nemli bir haldeyse su vermeye gerek yoktur. Fakat toprağı kazdığınızda kuru toprak çıkarmaya devam ediyorsak sulama zamanının geldiğine işarettir. Ayrıca kazılan topraktan bir avuç dolusu elimize alıp sertçe sıkıp bıraktığımızda toprak hala küme şeklinde ve dağılmıyorsa toprağın suya ihtiyacı yoktur.

Domateslerin Sulanması Nasıl Yapılır?

Her bir sıra arasında derinliği 15’er cm olan karıklar açın, karıkların uzunluğuna göre hortum ayarlayıp, ayarlanan hortumlara iğneler ile delikler açın. Hortumun ucunu su sızdırmayacak şekilde ikiye katlayın ve ip ile sarın. Hazırlanan damla sulama düzeneğini karıkların içerisine yatırın ve hortumun ucunu çeşmeye bağladıktan sonra deneme olarak çeşmeyi açın. Hortumun deliklerinden su sızdırdığını gördüğünüzde açılan karıkları kapatın. Böylelikle damla sulama tertibatınız hazırlanmış olur.

Monday, 5 November 2018

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan Samsun'un Alaçam ilçesinde yöresel ürün pazarının açılışını yaptı.


Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan Samsun'un Alaçam ilçesinde yöresel ürün pazarının açılışını yaptı.
  • 20181104 2 33252948 38729297
Gökçeboğaz Mahallesi'ndeki yöresel ürünler pazarının açılışında konuşan Karaaslan, Alaçam'ın annesinin memleketi olduğunu belirtti.

Karaaslan, daha önce Gökçeboğaz Mahallesi'ni ziyaretinde, köy kahvesi olarak değerlendirilmiş, atıl vaziyetteki yapı ve alanı yeniden dizayn edecekleri sözünü verdiklerini anımsatarak, "Hamdolsun nasip oldu ve bugün bu açılış için buradayız. Burada 15 köyümüzden gelen ürünler satılacak. Evinde yaptığı reçelini nerede değerlendireceğini bilemeyen bir hanımefendinin reçeli burada yer bulacak. Çocuklarımız bir köy ekmeğinin kokusu ile tanışacak. Buradan gelip geçenler Alaçam'ın lezzetleri ile tanışacaklar." dedi.

Yapılan her yatırımın önemli olduğunu vurgulayan Karaaslan, şunları kaydetti:

"Bizler Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'dan öğrendik hizmet üretmeyi. Biz biliyoruz ki o hizmetleri üretirken, dünyanın en büyük havalimanını İstanbul'da açmakla bugün Alaçam Gökçeboğaz köyündeki yöresel ürünler pazarını açmak arasında bir yelpaze var. Her biri o bölgenin insanı için çok hayatidir, çok önemlidir. Hiçbirini öylesine yapamayız. Çünkü biz Cumhurbaşkanımızdan böyle gördük. Her bir attığımız adım, her bir yenilik, her bir proje mutlaka bulunduğu yere değer katmalı. Bunun için Türkiye'de, hani diyoruz ya 'Türkiye'nin her bir metrekaresine hizmet götürdük' diye, işte bugün de buraya getirdiğimiz hizmetlerden sadece birinin açılışını yapıyoruz." 

Vali Osman Kaymak da son yıllarda organik ürünlere olan ilginin arttığına işaret etti.

Samsun'un gelişen bir şehir olduğunu, ziyaretçi sayısının da arttığını belirten Vali Kaymak, "Samsun gerçekten büyük potansiyeli olan bir şehir. Tarım, turizm, sanayi potansiyeli olan, her gün gelişmekte olan ve bir önceki güne yenilikler ekleyen bir şehir. Samsun'da oteller zinciri devamlı artıyor. İlimiz her geçen gün daha çok büyüyor. Samsun'a gelen misafirler Samsun'a özgü bir şeyler arıyorlar. Samsun'a gelen misafirler gördükleri bu ürünlerle İnşallah Samsun'u çok iyi bulmuş olacaklar." diye konuştu.

Konuşmaların ardından, Gökçeboğaz yöresel ürünler pazarı açıldı, stantlar gezilerek yöresel lezzetlerin tadına bakıldı.

Friday, 2 November 2018

TÜRKİYE SAVUNMADA KRİTİK ALTYAPI SİSTEMİNİ HABRAS MARKASI İLE MİLLİLEŞTİRDİ.


İlhami Pektaş
TÜRKİYE SAVUNMADA KRİTİK ALTYAPI SİSTEMİNİ HABRAS MARKASI İLE MİLLİLEŞTİRDİ.
Türkiye, Avrupa’nın çift raylı en uzun test hattını içeren Harp Başlığı Raylı Sistem Dinamik Test Altyapısı (HABRAS) ile yerli savunma sanayisi ürünlerinin geliştirilmesi konusunda önemli bir imkan kazandı.
Türkiye, HABRAS ile 2 bin metre uzunlukta Avrupa’nın çift raylı en uzun test hattına sahip altyapısına kavuştu. TÜBİTAK SAGE tarafından Konya Karapınar’da kurulan ve hizmete alınan HABRAS ile milli olarak geliştirilen silah sistemlerinin testleri, seri üretilen mühimmatların kafile kabul testleri ve Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından yurt dışından satın alınan silah sistemlerinin operasyonel koşullardaki farklı hedefler üzerindeki etkinlik testlerini artık yurt içinde yapacak.
HABRAS’ta delici harp başlığı testleri haricinde uçak pilot koltuğu fırlatma testleri, arayıcı başlık testleri gibi farklı tipte özel testler de yapılabilecek.
Türkiye, HABRAS altyapısı kurulmadan önce milli olarak geliştirilen silah sistemlerinin dinamik etkinlik testlerini yurt dışında yaptırmak zorunda kalıyordu. Bu yüzden test edilen silah sistemlerinin tüm bilgileri yurt dışında testin yapıldığı ülke tarafından görülüyordu. HABRAS’ın kurulmasıyla etkinlik testleri yurt içinde yapılacağından, mühimmat sistemlerinin gizli kalması gereken bilgilerine yönelik bu tip olumsuzluklar da ortadan kalkmış oldu.

Friday, 19 October 2018

Sıfır Atık Projesine Bakanlıktan 179 tonluk katkı


Sıfır Atık Projesine Bakanlıktan 179 tonluk katkı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca Sıfır Atık Projesi ile ana hizmet binasında toplanan değerlendirilebilir atık miktarı 16 aylık süreçte 179 tonu buldu.
Sıfır Atık Projesine Bakanlıktan 179 tonluk katkı
ANKARA - Yıldız Nevin Gündoğmuş
Alınan bilgiye göre, Bakanlığın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde 2017'de hayata geçirdiği Sıfır Atık Projesi'nin ülke çapında duyurulması, yaygınlaştırılması, halkın bu yönde bilinçlendirilmesi, çalışmaların daha etkin, sistemli yürütülmesi ve tüm Türkiye'de uygulanması için yapılan çalışmalar devam ediyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından projenin uygulamaya geçmesinden itibaren ana hizmet binasında elde edilen 16 aylık değerlendirilebilir atık verileri paylaşıldı. Buna göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ana hizmet binasında projenin başladığı günden bu yana 179 ton değerlendirilebilir atık, kaynağında ayrı toplanarak ekonomiye kazandırıldı.
Proje ile şu ana kadar 111 ton kağıt-kartonun geri kazanımı sağlanarak, bin 887 ağacın kesilmesinin önüne geçilmiş oldu.
Ayrıca 39 ton plastik atığın geri dönüşümüyle de 636 varil petrolün kullanımından da tasarruf edildi. 6,3 ton cam atık ve 8,7 ton metal atığın dönüşümüyle toplam 18,7 ton hammaddeden tasarruf elde edilirken, 6,5 ton organik atıktan 2,5 ton kompost (bitki atıklarından yapılan gübre) üretildi.
Projeyle Bakanlık binasından çıkan 2,8 ton yemek artığı da sokak hayvanları için barınaklara gönderildi.
Öte yandan 3 bin 210 litre bitkisel atık yağın geri dönüşümüyle aynı oranda biyodizel, bin 130 litre atık yağın dönüşümüyle 700 litre madeni yağ ekonomiye kazandırıldı.
Elde edilen kazanımlar sonucunda da 686 bin 107 kilovatsaat enerji, 3 bin 108 metreküp su, bin 210 metreküp depolama alanının tasarrufu sağlandı, sera gazı salınımı ise 22,2 ton azaltıldı.

Featured post

Five Years After Reconversion: Hagia Sophia Embodies Turkey’s Cultural Crossroads

  ISTANBUL, JULY 2025   — Half a decade has passed since the iconic Hagia Sophia resumed its role as a working mosque, marking a watershed m...

Popular Posts