Monday, 14 January 2019
Canlı yem türleri ve üretim teknikleri- 3
Küçük kaplara su, doldurup içine marul yaprağı atıp karanlıkta iki gün bekletin. Çürüyüp koktuğunda içine biraz gübre ekleyip açık havada bırakın.
incelikler barındırdığını bildirdi.
bünyesinde tamamlaması gereken eksiklikler var''
yemeği kestiğini kaydetti.
Canlı yem türleri ve üretim teknikleri- 2
Balığınızı besleyebileceğiniz birçok canlı akvaryum yemi vardır. Bunlardan en çok tercih edilenleri artemia, su piresi, mikro kurtçuk, tubifex kurdu, beyaz kurtçuk ve kan kurdudur. Peki hazır yemler dururken canlı yem kullanmanın gereği nedir? Sebebi canlı yemlerin balıklarınızın farklı besin ihtiyaçlarını karşılamasıdır. Ancak hastalıklara neden olabileceklerinin bilinmesi gerekir. Beraberinde salyangoz gibi istenmeyen canlıları da getirebilirler.
Tuzlu Su Karidesi – Artemia
Artemia yumurtalarından yavruları çıkarmak kolaydır. Onları aylarca kuru bir yerde saklayabilir ve yavru balıklarınızı beslemek istediğinizde yumurtadan çıkarabilirsiniz. Yavru artemiaları yumurtadan üretebilmek için bahsedeceğimiz talimatları uygulamanız yeterlidir.

- Önce geniş ağızlı bir sürahi alın.
- Sürahiyi klorsuz musluk suyu ile doldurun.
- İçine 1 yemek kaşığı deniz tuzu atın ve iyice karıştırın.
- Hava pompası kullanarak suyu güzelce havalandırın.
- Sürahinizi doğrudan güneş ışığına maruz kalmayacağı bir yere koyun.
- Sıcaklığın 25 ile 28 santigrat derece arasında olması gerekir.
- Tuzun tamamen çözündüğünü düşünüyorsanız artemia yumurtalarını sürahiye koyun.
- Yumurtalar 2 günde çatlayacaktır.
- Daha sonra hava pompasını kapatın ve sürahinin dibine ışık tutun.
- Serbestçe yüzebilen artemia yavruları ışığa doğru gider.
- Bir balık kepçesi alarak yavruları toplayın.
Suyu kepçeye dökmek suretiyle artemiaları süzmeye çalışmayın. Çünkü sert kabuklarını da toplamış olursunuz. Kabuklar sindirilemeyeceği için balıklarınıza zarar verir.
Su Piresi
Su pireleri de alternatif canlı yemlerdir. Önce yosun yetiştirmekle başlayın. Bir akvaryum alarak direk güneş ışığını gören bir yere koyun. Suyun rengi yeşile dönmeye başladığında akvaryumcudan aldığınız su piresi kültürünü akvaryuma koyabilirsiniz. Bir hafta sonra su pirelerinin büyüdüğünü göreceksiniz. Balık kepçesi kullanarak ihtiyacınız kadarını toplayın ve balıklarınıza verin.

Mikro Kurtçuk
Mikro kurtçuk başka bir seçenektir. Sadece birkaç milimetre olan bu kurtçukların üretimi kolaydır. Üretim için ihtiyacınız olan pişmiş yulaf lapasıdır. Mikro kurtçukları yetiştirmek için delikli kapağı olan bir plastik kap kullanın. Kapağın delikli olması havalandırma sağlayacaktır. Yulaf ununu bir süre sütte bekletin. Daha sonra pişirerek lapa haline getirin. Soğutup sıcaklığını 20-25 santigrat dereceye getirdikten sonra mikro kurtçuk kültürünü ekleyebilirsiniz. İlk mikro kurtçukları koyduktan sonra 3-4 gün bekleyin. Büyüyen kurtçukları bir bıçak kullanarak alın ve balıklarınıza verin. Ekşidiğinde yulaf lapasını yenileyin.
Tubifex Kurdu
Tubifex kurtları tatlı su akvaryumlarında çokça kullanılır. Özellikle Japon balıklarını üremeye teşvik etmek için tercih edilirler. Ancak tubifex kurdu yetiştirmenizi tavsiye etmem. Çünkü yetiştirildikleri ortam çamurlu ve kirli olmalıdır. Böyle bir ortamın hijyenik olması mümkün değildir. Yetiştireceğiniz tubifex kurtlarında parazitlerin olması muhtemeldir.
Tubifex kurtlarını balıklarınıza vermeden önce iyice yıkayın ve temizlendiklerine emin olun. Kurtçukları temiz bir kaba koyun ve içini suyla doldurun. Her 4-5 saatte bir kaptaki suyu değiştirerek temizlenmelerini sağlayın. Kurtçuklar yem yemeden 1 ya da 2 gün yaşayabildiği için sık sık su değişimi yapın. Temiz olduklarını düşünüyorsanız tubifex kurtlarını balıklarınıza verebilirsiniz. Akvaryumcunuzda sıvı canlı yem dezenfektanı bulunabilir. Bunu kullanarak tubifex kurtlarını temizleyebilirsiniz.
Kan Kurdu
Başka bir canlı akvaryum yemi de kan kurdudur. Tubifex kurtları gibi, discus balıklarının en çok sevdiği canlı yemlerdendir. Besleyicidir ve protein bakımından zengindir. Discusların parlak renkli olmasını ve hızlı büyümesini sağlar.
Dondurularak kurutulmuş kan kurtlarını edinmek de mümkündür. Ancak eridikten sonra akvaryuma koyulan donmuş kurtların kanı akvaryum suyunu kirletecektir. Donmuş kan kurdu kullanıyorsanız, yemi verdikten sonra su değişimi yapmanızı öneririm.

Beyaz Kurtçuk – Enchytraeus albidus
Uzunluğu en fazla 3 santimetredir. Yağ bakımından zengin olduğu için fazla verilmemelidir. Üretimi için ahşaptan tekne ya da saksı kullanılabilir. Ahşap kullanmanın faydası fazla suyu emmesi ve toprak kuruduğunda tekrar salmasıdır. Bu sayede üretim için gerekli olan nem dengesi daha kolay elde edilmiş olur. Üretim kabını saksı toprağı ile doldurun ve bodrum gibi rutubetli bir yere koyun. Sıcaklığın 15-20 santigrat derecede olması verimi arttırır. 25 santigrat derecenin üzerine çıkmaması gerekir. Aksi halde tüm kurtçuklar ölebilir.
Toprağın çok kuru ya da çok ıslak olması da kurtçukların ölümüne sebep olur. Bu yüzden nem dengesi iyi sağlanmalıdır. Toprak top haline getirilebilecek kadar ıslak, ancak sıkıldığında su damlatmayacak kadar kuru olmalıdır. Üretim kabının üstü kapatılırsa nem kaybı en aza indirilmiş olur. Ancak kapağın havalandırmaya müsaade etmesi gerekir.
Neyse ki beyaz kurtçukları beslemek kolaydır. Nemli ekmek vererek onları besleyebilirsiniz. Verdiğiniz yem 2-3 gün içinde bitmiyorsa yem miktarını azaltmalısınız. Tabi zamanla kurtçukların sayısı artacağı için tekrar yem miktarını arttırmalısınız. Her şey hazır olduğuna göre kurtçukları üretim kabına koyabilirsiniz. Sayıları yeterince çoğaldığında, istediğiniz miktarda kurtçuğu temizledikten sonra balıklarınıza verin. Merak etmeyin onları toprağın içinden seçmenize gerek yok. Yem verdiğinizde onların yeme gelmesi fazla uzun sürmeyecektir.
Bir süre sonra toprağın değiştirilmesi gerekir. Özellikle protein zengini besinler verildiğinde daha sık değiştirilmelidir. Toprağın bir kısmını kuru bırakarak kurtçukların nemli tarafa geçmesini bekleyin. Birkaç hafta sonra kuru toprağı yenisi ile değiştirebilirsiniz.
Canlı akvaryum yemi yazısının sonuna geldik. facebook ve google+ hesaplarınızı kullanarak ya da sitemize üye olarak yazılarımıza yorum yapabilir, tecrübelerinizle katkıda bulunabilirsiniz. Sitemizin forum kısmında merak ettiklerinizi sorabilir ve sosyal gruplarına katılarak paylaşımda bulunabilirsiniz.
Canlı yem türleri ve üretim teknikleri-1
Merhaba arkadaşlar. Bu konuda bazı canlı yem türleri ve bu türlerin üretimleri ile alakalı elimde bulunan küçük bir envanteri sizlerle paylaşmak istedim. Genel olarak bazı türlerin üretimi hakkında açıklamalar ve çoğunluğu forumumuz içerisinde bulunan canlı yem üretimi ile alakalı yazıların linklerini bulacaksınız. Eğer sizinde elinizde bu tür yazı ve linkler varsa ve paylaşırsanız iyi olur kanaatindeyim.
Akvaryum balıkları üretiminde özellikle yumurtadan yeni çıkan yavruların beslenmesinde vazgeçilemeyecek olan bir canlı grubudur. Yumurtadan çıkan akvaryum balıkları ilk yaklaşık iki gün için yem gereksinimi duymazlar. Bu süre zarfında vücutlarında bulunan yumurta sarısını tüketerek gıda gereksinimlerini karşılarlar. İkinci günden itibaren ise yavrulara yem vermek gerekir. Bu dönemde balık yavrularının çoğunluğu ancak canlı yem ile beslenebilirler. Bu aşamada infüsaria ile beslenebilirler. İnfüsaria terimi canlılar aleminin en küçük hayvancıklarını içerisine alan bir ifadedir. Esasında mikroskobik canlılardan oluşmaktadırlar. İnfüsaria üretimi çok kolaydır. Üretim için pek çok yollar önerilmekle beraber çok başarılı olan şu yolu önermekle yetineceğiz. Burada eğer aşağıda vereceğimiz bitkiler bulunamaz ise dha az verimli olmakla beraber başka bitkilerde kullanılabilir. Devamlı üretim için iki veya daha fazla kavanoz kullanılabilir. Kavanozlar 5 litrelik olabilir. Kavanozlar sıcaklığı 20 dereceden yukarı olan ılık bir odada tutulmalıdır. İçerisi mümkün ise (Gerekli değil) temiz havuz suyu veya dinlendirilmiş su ile doldurulur. Direkt güneş ışığı alan yere konulmayan kavanozlar aydınlık bir yerde bulunmalıdırlar. Su ile doldurulan kavanozlara aşağıdaki malzemeler ilave edilir. Bir tutam kurutulmuş marul yaprağı Biraz akvaryum balıkları için kullanılan toz yemden Kuru muz kabuğunun dörtte biri Havada kurutulmuş şalgamdan iki kesme şeker büyüklüğünde bir parça. Burada kullanılan şalgam daha önce küçük küpler halinde kesilerek kurutulur ve saklanır ise uzun süre buradan kullanılabilir. Konulmuş bulunan bu maddeler infüsarialar için yem kaynağı oluşturacaklardır. Esasta infüsarialar bu maddeleri direkt yem olarak kullanamazlar. Önce ortanda bakteriler oluşur ve bakteriler infüsarialar'a yem olur. Yapılan üretimde pek çok tür infüsaria ürer. Bir gün sonra kavanozdaki suyun renginin bulanmaya beyazımsı bir renk almaya başladığı görülür. Bu mikroskobik canlıların üremeye başladıklarının bir işaretidir. 3-4 gün sonra suyun tekrar berraklaşmaya başladığı görülünce artık bu kavanozdan hasat yapılma zamanı gelmiştir ve bu su ile yavru balıklar beslenir. Eğer bu su mikroskop altında incelenir ise binlerce canlının üremiş olduğu görülecektir. Kavanozdan her gün ince bir hortum ile yavru akvaryumuna bu su damlatılır. Eğer her gün eksilen su tamamlanır ve 3 damla süt ile bir kibrit çöpü başı kadar yumurta sarısı ilave edilir ise bu kavanozlar yavruların diğer yemleri almaya başlayacakları 10-15 güne kadar infüsaria üretiminde kullanılabilir. Yalnız bu arada devamlı dikkatli bulunmak lazımdır. Eğer bir bozulma ve kokuşma izlenir ise bu kavanozdan yem verilmesi hemen kesilmelidir.
Akvaryum yetiştiriciliğinde en çok kullanılan canlı yemlerden bir tanesidir. Pek çok türleri bulunmaktadır. Halk dilinde ise ince ve iri olanları olmak üzere iki tipi tanınır. İnce olan su pireleri akvaryumcular için daha geçerlidir. Çünkü bu boy su pirelerinin pek çok akvaryum balığına verilmeleri küçük cüsseleri nedeni ile kolay olmaktadır. Su pireleri genel olarak su birikintilerinde su sıcaklığının 15 derece 22 derece arasında olduğu ortamlarda bol olarak ürerler. Ülkemizde bu gibi yerden toplanan su pirelerini mevsiminde akvaryumculardan satın almak mümkündür. Amatör ve doğada gezmeye meraklı olan kişiler su birikintilerinden tül kepçeler ile kolayca toplayabilirler. Hatta, evde hanım çorabı ve telden yararlanarak 20*25 boyutlu bir kepçe ile bu işi rahatça başarabilirler. Su pirelerinin balıklara yedirilmesinde özen gösterilecek bir konu, ölmüş ve kokmuş olanlarının balıklara verilmemesidir. Eğer elinizde ölü su piresi var ise bunları bir kalorifer peteğinde, gazete kağıdı üzerinde kurutursanız ileride kuru yem olarak da kullanabilirsiniz. Günümüzde her ne kadar su piresinin doğadan sağlanması mümkün olmakta ise de, zaman zaman mevsim dışı su piresi üretme amacına yönelecek amatör ve profesyonel akvaryumcular için bazı pratik su piresi üretme yolları hakkında bilgi vermeyi uygun görüyorum. SU PİRESİNİN ÜRETİLMESİ Çok sayıda su piresinde gereksinim duyulduğunda yapılabilecek en iyi iş rotasyon halinde bu hayvancığın üretilmesidir. Bu iş yılın herhangi bir mevsiminde ve herhangi bir yerde yapılır. Yeter ki, su sıcaklığını 15 derecenin üzerinde tutmak mümkün olsun. Su piresinin üretilmesi için çeşitli yöntemler geliştirilmiştir. Örneğin1 Kg . iyi taşsız bahçe toprağı 200 gr. iyice ezilmiş ve parçalanmış (8-12 günlük) at gübresi 10 litre havuz suyu Bunları bir kap içerisine (tercihen cam) koyunuz. Kullanılan su, içerisinde klor bulunmayan normal havuz suyu olmalıdır. Çeşme suyu kullanılması önerilemez. Bu karışım cam kap içerisinde hiç karıştırılmadan 3 gün bekletilir. Bundan sonra ipek bir bez ile suyu süzülür. Elde edilen karışım 1/2 veya 1/4 oranında süzülmüş havuz suyu ile karıştırılır. Bir saat kadar bekletilir. Karışıma biraz su piresi ilave edilir. 3 hafta içerisinde bolca su piresi toplanabilir.
Sirke kurtları gibi sadece bir kaç milimetre boyunda olan ve akvaryum balıkları için çok değerli olan canlı yemlerden bir tanesidir. Özellikle yavru balıklar için çok yararlıdır. Evlerde de kolayca fazla miktarda üretilebilir. Yalnız yetiştirebilmek için başlangıçta aşılamada kullanılacak bir miktar kurda ihtiyaç vardır. Dış ülkelerde bunu akvaryumculardan kolayca temin etmek mümkündür. Ülkemizde ise pek pazarlandığı (hiç) söylenemez. Üretim için 25*25*10 boyutlarında olan plastik kaplar kullanılabilir. Doğal olarak sahip olunan herhangi boydaki bir kutu da yetiştirme kabı olarak yararlanılabilir. Sadece üretim kabının uygun bir kapağı olması yararlı olur. Yem olarak süt içinde bekletilmiş daha sonra pişirilmiş yulaf unu bulamacı kullanılır. Bu bulamaç kabın dip kısmına2 cm . kalınlığında yayılır ve bunun üzerine kurt ile aşılama yapılır. Sıcaklığın 20-25 derece olduğu ortamda kurtlar süratle üreyeceklerdir. Üreyen kurtlar kabın yan kenarlarına doğru gelir ve tırmanmaya çalışırlar. Buralarda biriken kurtların bir sulu boya fırçası veya jiletle toplanması ile yem için kullanılacak kurtlar elde edilmiş olur. Akvaryuma atılan kurtlar uzun süre canlı kalabilirler. Bu nedenle fazla da atılsa balıklar bulunduklarında yiyebilirler. Yem olarak kullanılan hamur ekşimeye başlar ise üretimi yenilemek gerekir. Yeni üretim aşılama yolu ile kolayca yapılabilecektir.
Artemia yoğun tuz oranı olan ortamlarda yaşamaya uyum sağlamış bir zooplanktondur. Su piresi gibi akua kültürde canlı yem olarak kullanılır.
Zor çevresel faktörlere karşı dayanıklılık göstermektedir. Yetişkinler-18C dan +40C a kadar olan büyük ısı değişimlerine toleranslıdır.
Yaşam ortamlarında uygun tuzluluk oranı, optimum gıda ve ısı; yetişkin dişilerin canlı larva üretmelerini sağlar. Bu ana koşullarda oluşan ciddi değişimler dişilerin kalıcı yumurtalar (sist) üretmesini tetikler. Bu sistler de biolojik olarak aktif değildir ve uygun şartlar oluşana kadar da öyle kalır.
Doğadan toplanan bu sistler gerekli hazırlama prosedüründen geçirilip uzun süre saklamayı mümkün kılacak ambalajlara konur. Çok zor şartlarda hayatta kalmak için tasarlanmışlardır.
-100< C dan +90> C a varan sınırlarda başarıyla test edilmişlerdir.
Yetişkinler çok iyi şartlar altında2 cm ye kadar gelişip 3 aya varan sürelerde hayatta kalabilirler. Ortalama olarak her 4 günde bir yüzen larva veya yumurta üretebilirler.
Artemia 1920 lerden itibaren geniş çaplı olarak ister tatlı su ister tuzlu su olsun akua kültürde kullanılmaya başlanmıştır. Kullanımının pratik ve besin değerinin yüksek olması işletmeler için zaman ve işgücü tasarrufu sağladığı için onu önemli bir konuma taşımıştır. Bu nedenledir ki, global pazarda artemia sistleri ve yan ürünleri artan bir taleple karşılaşır.
Artemia akua kültürde çok geniş bir kullanım alanına ve büyük bir öneme sahiptir.
Artemia nasıl üretilir?
Gerekli şekilde hazırlanıp kurutulmuş ve özel ambalajlara konmuş yumurtalar uygun ortama bırakıldıklarında embriyo gelişimi başlar. Dünya coğrafyasında farklı türler farklı tuz oranları, ısı ve su kalitesine adapte olduklarından bütün türler için spesifik bir reçete vermek mümkün değildir.
Temel olarak yumurtaları çatlatmak için hazırlanacak öğeler şu şekilde genellenebilir:
1 litre su için 20 ila 30 gr tuz (tercihen iyotsuz)
8 - 8,5 PH (düşük Ph yemek sodasıyla arttırılabilir).
Isı: 25 ila 28 derece
Aydınlatma: Gün ışığı yada herhangi bir beyaz ışık (bütün süreç boyunca sağlanmasında fayda vardır).
Güçlü bir hava kaynağı gereklidir. Kullanılacak kuluçka kabına dipten verilecek bu hava yumurtaların sürekli olarak hareket halinde olmalarını ve bol oksijen almalarını sağlar.
Seçilecek kuluçka kabının yapı olarak huni şeklinde (V) olması yumurtaların en aktif şekilde dolaşımını ve daha iyi bir sonuç alınmasını sağlar.
1 litreye 2 gr sist uygundur. Artemianın orjinine göre 1 gr da yaklaşık olarak 200 ila 250 bin arasında yumurta bulunur.
Bütün bu şartlar sağlandıktan sonra yaklaşık 24 saat içinde yüzen larvalar elde edilir. Artık kullanıma hazırdırlar.
Işığa duyarlı olduklarından, havanın kesilmesiyle ışık kaynağında toplanırlar. Boş yumurta kabuklarının su yüzüne çıkmasını bekledikten sonra bir araya toplanmış hareketli larvalar sifonlama yardımıyla uygun bir elekte süzülüp tatlı sudan geçirilerek yavru balıklara verilir.
Bu işlemin artemia larvalarının çatlayıp, aktif olarak yüzmeye başladıklarından hemen sonra yapılması besin değerlerini arttırır. Bekletilmiş larvalar stoklarındaki gıdayı tüketeceklerinden besin kalitesi azalmış olur. Buna karşın, gerekirse bir seferde hasat edilen larvalardan ihtiyaç fazlası tuzlu su içinde buz dolabında bir sonraki kullanım için 12 saate kadar rahatlıkla saklanabilir.
akiF 2011-02-10 09:10:40
Bu arada http://www.akvaryum.com/Agac/ bu bölümdeki Yemler kısmında bulunan canlı yemler başlığına da göz atmadan geçmeyin derim.
İnfüsaria
Akvaryum balıkları üretiminde özellikle yumurtadan yeni çıkan yavruların beslenmesinde vazgeçilemeyecek olan bir canlı grubudur. Yumurtadan çıkan akvaryum balıkları ilk yaklaşık iki gün için yem gereksinimi duymazlar. Bu süre zarfında vücutlarında bulunan yumurta sarısını tüketerek gıda gereksinimlerini karşılarlar. İkinci günden itibaren ise yavrulara yem vermek gerekir. Bu dönemde balık yavrularının çoğunluğu ancak canlı yem ile beslenebilirler. Bu aşamada infüsaria ile beslenebilirler. İnfüsaria terimi canlılar aleminin en küçük hayvancıklarını içerisine alan bir ifadedir. Esasında mikroskobik canlılardan oluşmaktadırlar. İnfüsaria üretimi çok kolaydır. Üretim için pek çok yollar önerilmekle beraber çok başarılı olan şu yolu önermekle yetineceğiz. Burada eğer aşağıda vereceğimiz bitkiler bulunamaz ise dha az verimli olmakla beraber başka bitkilerde kullanılabilir. Devamlı üretim için iki veya daha fazla kavanoz kullanılabilir. Kavanozlar 5 litrelik olabilir. Kavanozlar sıcaklığı 20 dereceden yukarı olan ılık bir odada tutulmalıdır. İçerisi mümkün ise (Gerekli değil) temiz havuz suyu veya dinlendirilmiş su ile doldurulur. Direkt güneş ışığı alan yere konulmayan kavanozlar aydınlık bir yerde bulunmalıdırlar. Su ile doldurulan kavanozlara aşağıdaki malzemeler ilave edilir. Bir tutam kurutulmuş marul yaprağı Biraz akvaryum balıkları için kullanılan toz yemden Kuru muz kabuğunun dörtte biri Havada kurutulmuş şalgamdan iki kesme şeker büyüklüğünde bir parça. Burada kullanılan şalgam daha önce küçük küpler halinde kesilerek kurutulur ve saklanır ise uzun süre buradan kullanılabilir. Konulmuş bulunan bu maddeler infüsarialar için yem kaynağı oluşturacaklardır. Esasta infüsarialar bu maddeleri direkt yem olarak kullanamazlar. Önce ortanda bakteriler oluşur ve bakteriler infüsarialar'a yem olur. Yapılan üretimde pek çok tür infüsaria ürer. Bir gün sonra kavanozdaki suyun renginin bulanmaya beyazımsı bir renk almaya başladığı görülür. Bu mikroskobik canlıların üremeye başladıklarının bir işaretidir. 3-4 gün sonra suyun tekrar berraklaşmaya başladığı görülünce artık bu kavanozdan hasat yapılma zamanı gelmiştir ve bu su ile yavru balıklar beslenir. Eğer bu su mikroskop altında incelenir ise binlerce canlının üremiş olduğu görülecektir. Kavanozdan her gün ince bir hortum ile yavru akvaryumuna bu su damlatılır. Eğer her gün eksilen su tamamlanır ve 3 damla süt ile bir kibrit çöpü başı kadar yumurta sarısı ilave edilir ise bu kavanozlar yavruların diğer yemleri almaya başlayacakları 10-15 güne kadar infüsaria üretiminde kullanılabilir. Yalnız bu arada devamlı dikkatli bulunmak lazımdır. Eğer bir bozulma ve kokuşma izlenir ise bu kavanozdan yem verilmesi hemen kesilmelidir.
Su Piresi
Akvaryum yetiştiriciliğinde en çok kullanılan canlı yemlerden bir tanesidir. Pek çok türleri bulunmaktadır. Halk dilinde ise ince ve iri olanları olmak üzere iki tipi tanınır. İnce olan su pireleri akvaryumcular için daha geçerlidir. Çünkü bu boy su pirelerinin pek çok akvaryum balığına verilmeleri küçük cüsseleri nedeni ile kolay olmaktadır. Su pireleri genel olarak su birikintilerinde su sıcaklığının 15 derece 22 derece arasında olduğu ortamlarda bol olarak ürerler. Ülkemizde bu gibi yerden toplanan su pirelerini mevsiminde akvaryumculardan satın almak mümkündür. Amatör ve doğada gezmeye meraklı olan kişiler su birikintilerinden tül kepçeler ile kolayca toplayabilirler. Hatta, evde hanım çorabı ve telden yararlanarak 20*25 boyutlu bir kepçe ile bu işi rahatça başarabilirler. Su pirelerinin balıklara yedirilmesinde özen gösterilecek bir konu, ölmüş ve kokmuş olanlarının balıklara verilmemesidir. Eğer elinizde ölü su piresi var ise bunları bir kalorifer peteğinde, gazete kağıdı üzerinde kurutursanız ileride kuru yem olarak da kullanabilirsiniz. Günümüzde her ne kadar su piresinin doğadan sağlanması mümkün olmakta ise de, zaman zaman mevsim dışı su piresi üretme amacına yönelecek amatör ve profesyonel akvaryumcular için bazı pratik su piresi üretme yolları hakkında bilgi vermeyi uygun görüyorum. SU PİRESİNİN ÜRETİLMESİ Çok sayıda su piresinde gereksinim duyulduğunda yapılabilecek en iyi iş rotasyon halinde bu hayvancığın üretilmesidir. Bu iş yılın herhangi bir mevsiminde ve herhangi bir yerde yapılır. Yeter ki, su sıcaklığını 15 derecenin üzerinde tutmak mümkün olsun. Su piresinin üretilmesi için çeşitli yöntemler geliştirilmiştir. Örneğin
Mikro Kurtlar
Sirke kurtları gibi sadece bir kaç milimetre boyunda olan ve akvaryum balıkları için çok değerli olan canlı yemlerden bir tanesidir. Özellikle yavru balıklar için çok yararlıdır. Evlerde de kolayca fazla miktarda üretilebilir. Yalnız yetiştirebilmek için başlangıçta aşılamada kullanılacak bir miktar kurda ihtiyaç vardır. Dış ülkelerde bunu akvaryumculardan kolayca temin etmek mümkündür. Ülkemizde ise pek pazarlandığı (hiç) söylenemez. Üretim için 25*25*10 boyutlarında olan plastik kaplar kullanılabilir. Doğal olarak sahip olunan herhangi boydaki bir kutu da yetiştirme kabı olarak yararlanılabilir. Sadece üretim kabının uygun bir kapağı olması yararlı olur. Yem olarak süt içinde bekletilmiş daha sonra pişirilmiş yulaf unu bulamacı kullanılır. Bu bulamaç kabın dip kısmına
Artemia Nedir ?
Artemia yoğun tuz oranı olan ortamlarda yaşamaya uyum sağlamış bir zooplanktondur. Su piresi gibi akua kültürde canlı yem olarak kullanılır.
Zor çevresel faktörlere karşı dayanıklılık göstermektedir. Yetişkinler
Yaşam ortamlarında uygun tuzluluk oranı, optimum gıda ve ısı; yetişkin dişilerin canlı larva üretmelerini sağlar. Bu ana koşullarda oluşan ciddi değişimler dişilerin kalıcı yumurtalar (sist) üretmesini tetikler. Bu sistler de biolojik olarak aktif değildir ve uygun şartlar oluşana kadar da öyle kalır.
Doğadan toplanan bu sistler gerekli hazırlama prosedüründen geçirilip uzun süre saklamayı mümkün kılacak ambalajlara konur. Çok zor şartlarda hayatta kalmak için tasarlanmışlardır.
-100< C dan +90> C a varan sınırlarda başarıyla test edilmişlerdir.
Yetişkinler çok iyi şartlar altında
Artemia 1920 lerden itibaren geniş çaplı olarak ister tatlı su ister tuzlu su olsun akua kültürde kullanılmaya başlanmıştır. Kullanımının pratik ve besin değerinin yüksek olması işletmeler için zaman ve işgücü tasarrufu sağladığı için onu önemli bir konuma taşımıştır. Bu nedenledir ki, global pazarda artemia sistleri ve yan ürünleri artan bir taleple karşılaşır.
Artemia akua kültürde çok geniş bir kullanım alanına ve büyük bir öneme sahiptir.
Artemia nasıl üretilir?
Gerekli şekilde hazırlanıp kurutulmuş ve özel ambalajlara konmuş yumurtalar uygun ortama bırakıldıklarında embriyo gelişimi başlar. Dünya coğrafyasında farklı türler farklı tuz oranları, ısı ve su kalitesine adapte olduklarından bütün türler için spesifik bir reçete vermek mümkün değildir.
Temel olarak yumurtaları çatlatmak için hazırlanacak öğeler şu şekilde genellenebilir:
1 litre su için 20 ila 30 gr tuz (tercihen iyotsuz)
8 - 8,5 PH (düşük Ph yemek sodasıyla arttırılabilir).
Isı: 25 ila 28 derece
Aydınlatma: Gün ışığı yada herhangi bir beyaz ışık (bütün süreç boyunca sağlanmasında fayda vardır).
Güçlü bir hava kaynağı gereklidir. Kullanılacak kuluçka kabına dipten verilecek bu hava yumurtaların sürekli olarak hareket halinde olmalarını ve bol oksijen almalarını sağlar.
Seçilecek kuluçka kabının yapı olarak huni şeklinde (V) olması yumurtaların en aktif şekilde dolaşımını ve daha iyi bir sonuç alınmasını sağlar.
1 litreye 2 gr sist uygundur. Artemianın orjinine göre 1 gr da yaklaşık olarak 200 ila 250 bin arasında yumurta bulunur.
Bütün bu şartlar sağlandıktan sonra yaklaşık 24 saat içinde yüzen larvalar elde edilir. Artık kullanıma hazırdırlar.
Işığa duyarlı olduklarından, havanın kesilmesiyle ışık kaynağında toplanırlar. Boş yumurta kabuklarının su yüzüne çıkmasını bekledikten sonra bir araya toplanmış hareketli larvalar sifonlama yardımıyla uygun bir elekte süzülüp tatlı sudan geçirilerek yavru balıklara verilir.
Bu işlemin artemia larvalarının çatlayıp, aktif olarak yüzmeye başladıklarından hemen sonra yapılması besin değerlerini arttırır. Bekletilmiş larvalar stoklarındaki gıdayı tüketeceklerinden besin kalitesi azalmış olur. Buna karşın, gerekirse bir seferde hasat edilen larvalardan ihtiyaç fazlası tuzlu su içinde buz dolabında bir sonraki kullanım için 12 saate kadar rahatlıkla saklanabilir.
Solucanlar :
Solucanlar kurbağa ve sürüngenlerinize yem olarak verebileceğiniz besinler arasındadır. Solucan yetiştirmek için 40 x 40 x20 cm boyutlarında bir saksı veya kasaya ihtiyacınız olacaktır. Bu kasanın içi humuslu gevşek yapılı toprak ile doldurulur. Toprağı çürümüş yaprak ve patates parçalarıyla karıştırıp ta dökmeniz daha yararlı olacaktır. Daha sonra 30-40 kadar olgun solucan bu kasanın içine konur ve kasanın üzeri nemli bir bez ile örtülür. Haftada yarım kilo yulaf ve patates karışımı yem olarak solucanlara verilir. Tek önemli kural toprağın her daim nemli ve ılık olması sağlanmalıdır. Birkaç ay sonra genç solucanlar oluşmaya başlar. Bu genç solucanları kurbağa ve sürüngenlerinize afiyetle sunabilirsiniz.
Solucanlar kurbağa ve sürüngenlerinize yem olarak verebileceğiniz besinler arasındadır. Solucan yetiştirmek için 40 x 40 x
Hamam Böceği :
Hamam böcekleri belki de hepimiz için en sevilmeyen böcekler arasında yer alırlar. Fakat hamam böcekleri sürüngen ve amfibi türlerinin en beğenerek yediği böcek türleri arasındadır. Evde hamam böceği üretmek aslında çok ta zor bir iş olmamasına rağmen biraz sabır ve gereksinim gerektirir. Hamam böceklerini üretmek için pazarlarda ve zücaciyeler de satılan standart 40 x 20 x20 cm boyutlarında olan plastik saklama kaplarını kullanabilirsiniz. Veya bu boyutlara yakın kapaklı bir akvaryumda da üretebilirsiniz. Fakat hamam böcekleri cam yüzeylere bile tırmanabilme yeteneklerinden dolayı siyah polyester kapaklı akvaryumlardan kullanmalısınız. Çünkü bu akvaryumların açık kalan tarafları yoktur kapak akvaryumun üstünü tamamen kapatır. Kullanacağınız saklama kabı hangisi olursa olsun birkaç hava deliği açmanız gerekir. Bu deliklerin sayısının çok fazla olmasına gerek yoktur. Kabın taban kısmını torf ( çiçekçilerde satılıyor ) ile 3-5 cm kadar doldurun. Torfun üzerine kabın 4/3 ünü donatacak şekilde yumurta koyulan kubbeli kartonlardan serin. Hamam böcekleri dişileri yumurta paketlerini bu kartonların altına bırakacaklardır. Dişiler ağızlarından salgıladıkları özel bir sıvı ile yumurta paketlerinin bırakıldığı yerlere yapıştırır ve etraflarında buldukları küçük çöp ve parçacıklarını da üstlerine örterek onları gizlerler. Bir yumurta paketinde ortalama 14-24 yumurta bulunur. Yavrular yumurta paketleri bırakıldıktan 6-12 hafta sonra çıkarlar( 25˚C de ). Sıcak olan yerlerde yumurtaların açılışı 3-4 haftaya kadar inebilir. Dişiler ergin hale geçtikten sonra genellikle 1-3 hafta sonra ilk yumurta paketini bırakırlar. Daha sonraları bu 1-2 güne kadar düşebilir. Serin ve soğuk yerlerde yumurta bırakmazlar. Uygun şartlarda bir dişi 60 yumurta paketi bırakır. Ergin erkekler iyi gelişmiş kanatları sayesinde kolayca tanınabilir. Dişilerde ise kısalmış kanatları vardır. Hamam böceklerinizi arada sırada elma kabuğu , yulaf , kıyma parçası , ıslak ekmek gibi besinlerle de beslemeniz gerekir. Üretim için önerilen ısı 28-30 ˚C dır. Hamam böcekleri rutubetli ortamlarda yaşadıklarından dolayı kabın içini 2 günde bir su spreyi ile nemlendirmenizde gerekir. Hamam böcekleri üremeye başladıktan sonra hamam böceklerini böcekçil beslenen sürüngen ve amfibilerinize sunmaya başlayabilirsiniz.
Hamam böcekleri belki de hepimiz için en sevilmeyen böcekler arasında yer alırlar. Fakat hamam böcekleri sürüngen ve amfibi türlerinin en beğenerek yediği böcek türleri arasındadır. Evde hamam böceği üretmek aslında çok ta zor bir iş olmamasına rağmen biraz sabır ve gereksinim gerektirir. Hamam böceklerini üretmek için pazarlarda ve zücaciyeler de satılan standart 40 x 20 x
İpek böceği :
İpek böcekleri protein açısından çok zengin ve besleyicidir. Bu yüzden ipek böcekleri sürüngen ve amfibiler için en yararlı besinler arasında yer alır. İpek böceklerini bahar ve yaz aylarında petshoplar da rahatça bulabiliriz. İpek böcekleri koza örüp kelebeğe dönüştükten sonra çiftleşir yumurtlar ve ölürler. Yumurtalar bir sonraki bahar aylarında dut yaprakları çıkmaya başladığı zaman açılır. Peki biz kışın ne yapacağız yazın börtü böcek bulmak kolay önemli olan bu böceği kışın nasıl sağlayabiliriz. İpek böcekleri yumurtalarının kışın uygun sıcaklıklar(25-28 ˚C) sağlandığı zaman açıldığını ve yumurtadan çıkan tırtıllara ilk olarak marul yaprakları verildiği zaman marul yapraklarıyla beslenmeye başlanabilir.
İpek böcekleri protein açısından çok zengin ve besleyicidir. Bu yüzden ipek böcekleri sürüngen ve amfibiler için en yararlı besinler arasında yer alır. İpek böceklerini bahar ve yaz aylarında petshoplar da rahatça bulabiliriz. İpek böcekleri koza örüp kelebeğe dönüştükten sonra çiftleşir yumurtlar ve ölürler. Yumurtalar bir sonraki bahar aylarında dut yaprakları çıkmaya başladığı zaman açılır. Peki biz kışın ne yapacağız yazın börtü böcek bulmak kolay önemli olan bu böceği kışın nasıl sağlayabiliriz. İpek böcekleri yumurtalarının kışın uygun sıcaklıklar(25-28 ˚C) sağlandığı zaman açıldığını ve yumurtadan çıkan tırtıllara ilk olarak marul yaprakları verildiği zaman marul yapraklarıyla beslenmeye başlanabilir.
Un kurdu :
Evde un kurdu üretebilmek için ilk önce un kurdu kültürüne ihtiyacınız olacaktır. Un kurdu kültürünü yaşadığınız şehirdeki üniversitelerin biyoloji veya ziraat fakültelerinin entomoloji(böcekleri inceleyen bilim dalı) bölümlerinden rica ederek isterseniz büyük ihtimalle vereceklerdir. Un kurdu kültürünü bulduğunuz zaman bu kültürleri ağzı tülden kapalı (böceklerin kaçmaması için) bir kabın içine koyun. Kabın içine kültürleri bırakmadan önce un, yulaf ve küçük parçalara dilimlenmiş patates parçaları koyun. Un kurdu larvaları bu kabın içinde bol olarak yetişir ve gerek duyduğunuz anda sürüngeninize besin olarak sunulabilir. Dikkat edilecek nokta ise sıcaklıktır. Un kurdu yetiştireceğiniz kap daima ılık veya sıcak bir oda içinde bulunmalıdır.
Evde un kurdu üretebilmek için ilk önce un kurdu kültürüne ihtiyacınız olacaktır. Un kurdu kültürünü yaşadığınız şehirdeki üniversitelerin biyoloji veya ziraat fakültelerinin entomoloji(böcekleri inceleyen bilim dalı) bölümlerinden rica ederek isterseniz büyük ihtimalle vereceklerdir. Un kurdu kültürünü bulduğunuz zaman bu kültürleri ağzı tülden kapalı (böceklerin kaçmaması için) bir kabın içine koyun. Kabın içine kültürleri bırakmadan önce un, yulaf ve küçük parçalara dilimlenmiş patates parçaları koyun. Un kurdu larvaları bu kabın içinde bol olarak yetişir ve gerek duyduğunuz anda sürüngeninize besin olarak sunulabilir. Dikkat edilecek nokta ise sıcaklıktır. Un kurdu yetiştireceğiniz kap daima ılık veya sıcak bir oda içinde bulunmalıdır.
Çekirge :
Evde çekirge üretmek zahmetlidir. Çünkü bu iş için büyük kafesler ve gerekli donanımlar gerekir. Fakat dışardan topladığınız çekirgeleri havalandırması iyi sağlanmış kap veya kutular içinde uzun süre yaşatabilirsiniz. Bunun için dikkat edilecek nokta çekirgeleri barındırdığınız ortamın nemsiz ve ılık olmasıdır. Çekirgeleri her gün vitaminli sebze ve meyvelerle beslemeniz gerekir. Çekirge ve cırcır böcekleri sürüngenlerin en sevdiği ve doğada en çok yedikleri besinler arasındadır.
Evde çekirge üretmek zahmetlidir. Çünkü bu iş için büyük kafesler ve gerekli donanımlar gerekir. Fakat dışardan topladığınız çekirgeleri havalandırması iyi sağlanmış kap veya kutular içinde uzun süre yaşatabilirsiniz. Bunun için dikkat edilecek nokta çekirgeleri barındırdığınız ortamın nemsiz ve ılık olmasıdır. Çekirgeleri her gün vitaminli sebze ve meyvelerle beslemeniz gerekir. Çekirge ve cırcır böcekleri sürüngenlerin en sevdiği ve doğada en çok yedikleri besinler arasındadır.
Fitoplankton&Rotifer Kültürü
Rotifer
Peri Karides
Gammarus
Grindal Kurt
Cypris
Not: Yukarıdaki üretim teknikleri ile alakalı kesin bir kaynak veremiyorum. Çeşitli dönemlerde Internet üzerinden kopyala yapıştır yapıldığı için bunun pekde mümkün olmadığını düşünüyorum. :)
Akif GÜZEN
(B rh+)
Tuesday, 8 January 2019
2019 YILI
TÜRKİYE MUAY THAİ FEDERASYONU
ANKARA
MUAY THAİ SPOR İL TEMSİLCİLİĞİ FALİYET PROĞRAMINDA YER ALAN ;
GENÇLER _BÜYÜKLER ( BAY_BAYAN)
MUAY THAİ TÜRKİYE ŞAMPİYONASI
ANKARA İL SEÇMESİNDE GÖREVLİ HAKEM ARKADAŞLARIMIZIN LİSTESİ AŞAĞIDA BELİRTİLMİŞTİR.
MÜSABAKALARDA GÖREV YAPACAK OLAN HAKEM ARKADAŞLARIMA SAYGI, SEVGİ VE HOŞGÖRÜNÜN ÖNDE OLDUĞU, SAKATLANMASIZ, ADİLHANE KARARLAR İLE HAKEM CAMİAMIZA YAKIŞIR BİR MÜSABAKA TEMENNİ EDİYORUM.
SAYGILARIMLA.
FAZLI KONDUOĞLU
Muay Thai Uluslararası Hakem
Ankara
Muay Thai İl Hakem Kurulu Başkanı
TÜRKİYE MUAY THAİ FEDERASYONU
ANKARA
MUAY THAİ SPOR İL TEMSİLCİLİĞİ FALİYET PROĞRAMINDA YER ALAN ;
GENÇLER _BÜYÜKLER ( BAY_BAYAN)
MUAY THAİ TÜRKİYE ŞAMPİYONASI
ANKARA İL SEÇMESİNDE GÖREVLİ HAKEM ARKADAŞLARIMIZIN LİSTESİ AŞAĞIDA BELİRTİLMİŞTİR.
MÜSABAKALARDA GÖREV YAPACAK OLAN HAKEM ARKADAŞLARIMA SAYGI, SEVGİ VE HOŞGÖRÜNÜN ÖNDE OLDUĞU, SAKATLANMASIZ, ADİLHANE KARARLAR İLE HAKEM CAMİAMIZA YAKIŞIR BİR MÜSABAKA TEMENNİ EDİYORUM.
SAYGILARIMLA.
FAZLI KONDUOĞLU
Muay Thai Uluslararası Hakem
Ankara
Muay Thai İl Hakem Kurulu Başkanı
Monday, 7 January 2019
ÖNEMLİ DUYURU "HAKEMLER İÇİN MÜSABAKA BİLGİ GİRİŞ FORMU"
ÖNEMLİ DUYURU "HAKEMLER İÇİN MÜSABAKA BİLGİ GİRİŞ FORMU"
DİKKAT! YALNIZCA 2019 YILI GENEL VİZELİ MUAYTHAI HAKEMLERİNİN DOLDURMASI GEREKEN BİR FORMDUR.
2019 YILI GENEL VİZELİ HAKEMLERİMİZ FORMDA BELİRTİLEN FEDERASYONUMUZUN YAPACAĞI ULUSAL VE ULUSLARARASI MÜSABAKALARIN HANGİSİNDE GÖREV ALABİLECEKLERİNİN BİLGİSİNİ GİRECEKLERDİR.
FORMDAKİ AÇIKLAMA BİLGİLERİNİ MUTLAKA OKUYUNUZ VE FORMU BU AÇIKLAMALARA GÖRE DOLDURUNUZ.
FORMU DOLDURMAYAN 2019 YILI GENEL VİZELİ HAKEMLER, "MÜBABAKALARDA GÖREV ALMAK İSTEMİYORUM" ŞEKLİNDE DEĞERLENDİRİLECEKTİR.
HAKEM MÜSABAKAYA KATILIM BİLGİ FORMU LİNKİ
BİLGİ FORMU GÖNDERMENİN SON GÜNÜ" 10 OCAK 2019 " SAAT 20.00 YE KADARDIR.
http://www.muaythai.gov.tr/Image/2503/Onemli-Duyuru-Hakemler-Icin-Musabaka-Bilgi-Giris-Formu-
Sunday, 6 January 2019
Kayseri de muaythai semineri heyecanı
Türkiye Muaythai Federasyonu tarafından organize edilen aday hakem kursu kayseri de icra edildi. Kursla ile ilgili açıklamada bulunan MHÜK Başkanı Hamit DURMAZ : "Türkiye Muaythai Federasyonunun faliyet programında yer alan Aday Hakem kursu 05-06 Ocak 2019 tarihleri arasında Kayseri’de icra edilmiştir.
Söz konu faaliyet;
45 Kursiyer, Yönetici, İdareci, Antrenör, Hakem ve misafirlerden oluşan müthiş bir kursa daha imza atarak büyük bir başarı ile Muaythai ailesi genişlemiştir.
Muaythai ailesi olarak
emeği geçen;
As Başkan Halil DEMİR
Genel Sekreter Korkmaz ATALAY
il Temsilcisi Fatih Kağan ULU
A Klas Teknik kurul başkanı Göksel CİNGÖZ, Milli takım antrenörü Yaşar Cuma KILIÇ’a ve emeği geçen herkese çok teşekkür ederim."
Türkiye Muaythai Federasyonu İl Temsilcisi Fatih Kağan Ulu ise "Kurs hocamız MHK Başkanı Hamit Durmaz, Halil Demir başkanıma, desteklerinden dolayı Korkmaz Atalay’a, Yaşar Cuma Kılıç, Göksel Cingöz, Yaşar Kurt Menderes Koyuncu, Talip Senolmus, Yücel Haspolat, Mustafa Temurtaş Kevser Bilgin, Şakir Kaymaz hocalarımıza, hakemlerimizden Ahmet Devedaşı, Ali Dayandaç’a Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü personeline verdikleri desteklerden dolayı teşekkür ederim" dedi. Ulu, Kayseri’de muaythai branşının her geçen yıl başarı ile daha da büyüdüğünü belirtti.

https://www.ekonomihaber.com.tr/kayseri/muaythai-hakem-kursu-45-kursiyerin-katilimi-ile-tamamlandi-h23235.html?fbclid=IwAR26vhqTDCLk9Ghfj_VWMwIJMQ2TjHcdYsZiait4u_vDVQ2npTKBqf2rjqQ
Söz konu faaliyet;
45 Kursiyer, Yönetici, İdareci, Antrenör, Hakem ve misafirlerden oluşan müthiş bir kursa daha imza atarak büyük bir başarı ile Muaythai ailesi genişlemiştir.
Muaythai ailesi olarak
emeği geçen;
As Başkan Halil DEMİR
Genel Sekreter Korkmaz ATALAY
il Temsilcisi Fatih Kağan ULU
A Klas Teknik kurul başkanı Göksel CİNGÖZ, Milli takım antrenörü Yaşar Cuma KILIÇ’a ve emeği geçen herkese çok teşekkür ederim."
Türkiye Muaythai Federasyonu İl Temsilcisi Fatih Kağan Ulu ise "Kurs hocamız MHK Başkanı Hamit Durmaz, Halil Demir başkanıma, desteklerinden dolayı Korkmaz Atalay’a, Yaşar Cuma Kılıç, Göksel Cingöz, Yaşar Kurt Menderes Koyuncu, Talip Senolmus, Yücel Haspolat, Mustafa Temurtaş Kevser Bilgin, Şakir Kaymaz hocalarımıza, hakemlerimizden Ahmet Devedaşı, Ali Dayandaç’a Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü personeline verdikleri desteklerden dolayı teşekkür ederim" dedi. Ulu, Kayseri’de muaythai branşının her geçen yıl başarı ile daha da büyüdüğünü belirtti.

https://www.ekonomihaber.com.tr/kayseri/muaythai-hakem-kursu-45-kursiyerin-katilimi-ile-tamamlandi-h23235.html?fbclid=IwAR26vhqTDCLk9Ghfj_VWMwIJMQ2TjHcdYsZiait4u_vDVQ2npTKBqf2rjqQ
Thursday, 27 December 2018
Türkiye 11. üniversitelerarası Muaythai Şampiyonası Antalya'da
Her yıl adından sıkça söz ettiren şampiyona için hazırlıklar tüm hızıyla sürüyor.
Üniversitelerimiz de eğitim öğretimine devam eden sporcu öğrencilerimizin mağduriyet yaşamamaları açısından söz konusu şampiyona için hazırlıklara başlamaları, seçmelerini yaparak kafilelerini bir anönce hazırlamaları önem arzetmektedir.
Şampiyonamızın hayırlara vesile olması dileği ile..
Ayrıntılı bilgi için www.muaythai.gov.tr
Friday, 7 December 2018
Japonlarda Kabızlığa Çare !!
Japon balıklarında en çok rastlanılan rahatsızlık Kabızlıktır.Kabızlığın bir çok nedeni vardır. Bu nedenlerin başında sürekli olarak kuru yemle beslenme ve tek tip beslenme gelir.Yine su değişimi ve balık sayısının fazla olmasıda strese ve buna bağlı olarak kabızlığa neden olabilir.
Kabızlık tedavi edilmezse veya önlenmezse hava kesesine baskı yaparak balığımızın yüzüşünü bozar ilerlemiş seviyelerde hava kesesi zarar görebilir ve balığımızı kaybedebiliriz.
Peki japon balıklarını kabızlıktan nasıl kurtarabiliriz ve kabız olmalarını nasıl önleyebiliriz.
Bu konuda ben birçok haşlanmış sebzeyi tecrübe ettim ancak amacım sadece balığın bağırsaklarını rahatlatmak ve kabız olmasını önlemek değildi.
Öyle bir sebze vermeliydim ki hem kabızlığı önlemeli hemde gelişme çok katkısı olmalıydı.Yaptığım denemeler ve uzun yıllar gözlemlerim sonucunda bu sebzenin BEZELYE olduğunu keşfettim.
Evet arkadaşlar balıklarınıza haftada bir kere vereceğiniz haşlanmış bezelye hem balığınızın kabız olmasını önleyecek hemde gelişimine çok büyük katkı sağlayacaktır.
Peki bezelye nasıl oluyorda bütün bu yararlı özellikleri bünyesinde barındırıyor.Şimdi yazımın bu bölümünde size bezelye sebzesini tanıtacağım zaten buradaki bilgileri okuyunca sizde faydasını anlayacaksınız.
Baklagiller ailesinden olan bezelye çok eski çağlardan beri tedavi amacıyla insanoğlu tarafından çeşitli şekillerde kullanılmıştır.
100 gram çiğ bezelyede 84 kalori; 6,3 gr. protein; 14.4 gr. karbonhidrat; 0 kolesterol; 0,4 gr. yağ; 2 gr. lif; 116 mgr. fosfor; 26 mgr. kalsiyum; 1.9 mgr. demir: 2 mgr. sodyum; 316 mgr. potasyum; 35 mgr. magnezyum; 640 IU A vitamini; 0.35 mgr. B1 vitamini; 0.14 mgr. B2 vitamini; 2.9 mgr. B3 vitamini: 0,16 mgr. B6 vitamini; 35.5 mcgr. folik asit; 27 mgr. C vitamini ve 2.1 mgr. E vitamini bulunmaktadır. ( Kaynak : www.sağlıksayfam.com )
Bezelyenin içerisinde bulunan bu vitamin ve mineraller ne işe yarıyor diye merak ediyorsanız işte yararları :
Çok miktarda lif içerdiğinden bağırsak sistemini düzenliyor ve kabızlığı önlüyor.
Yüksek oranda B1 vitamini içeren bezelye balıkların mukozasını güçlendiriyor ve renk pigmentlerinin yapısını sağlamlaştırıyor.
Bezelye tüketmenin hayvanlarda kansere yakalanma rizikosunu azalttığı, araştırmalarla saptanmıştır.
İçeriğindeki C vitamini balıklarımız için son derece yararlı yemlerde her ne kadar stabilize edilmiş c vitamini olsa da tazesinin yerini tutmaz.
Nasıl Kullanacağız ?
Her market veya pazarda taze olarak bulabileceğimiz gibi yine süpermarketlerde konserve ve haşlanmış şekilde kavanozlarda da bulabiliriz.Haşlanmış olanları güzelce yıkayıp derin dondurucumuzda saklayabilir vereceğimiz kadarını çıkarıp oda sıcaklığına geldikten sonra üzerindeki zarı soyup içindeki etli kısmı balıklarımıza verebiliyoruz.
Taze aldığımız bezelyeyi ise yıkadıktan sonra haşlayıp yine dondurucumuzda saklayabiliriz.
Bu mucize bitki son derece ucuz ve kolay bulunuyor üstelik faydaları yukarıda belirttiğim üzere kusursuz.Hepinize tavsiye ederim.
Subscribe to:
Posts (Atom)
Featured post
Five Years After Reconversion: Hagia Sophia Embodies Turkey’s Cultural Crossroads
ISTANBUL, JULY 2025 — Half a decade has passed since the iconic Hagia Sophia resumed its role as a working mosque, marking a watershed m...
Popular Posts
-
Ege Denizi'nde son dönemde artan sismik aktiviteler, bölgedeki deprem riskini ve olası arama kurtarma operasyonlarının önemini yeniden ...
-
1️⃣ YOU ARE BEING DECEIVED! Dear Istanbulites! 2️⃣ We would like to share with you a visual showing how our citizens in need benefited from ...
-
Zehirli Yalova'da amatör balıkçılık yapan Burak Ulusoy, oltasına takılan zehirli trakonya balığına temas ettiği için hastanede tedavi e...