Thursday, 22 January 2015

Tokat Valiliği : "ŞEHİRLERİMİZİ 2023 ÜZERİNDEN 2071’E ÇOK KİMLİKLİ OLARAK TAŞIMALIYIZ"



"ŞEHİRLERİMİZİ 2023 ÜZERİNDEN 2071’E ÇOK KİMLİKLİ OLARAK TAŞIMALIYIZ"
7 saat · 
"ŞEHİRLERİMİZİ 2023 ÜZERİNDEN 2071’E ÇOK KİMLİKLİ OLARAK TAŞIMALIYIZ"
Vali Cevdet Can, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 13.sünü Tokat’ta, Belediye ile ortaklaşa düzenlediği ‘Şehir Kimliği Çalıştaylarının Tanıtım Toplantısı’na katıldı.
26 Haziran Atatürk Kültür Sarayı’nda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bakan Danışmanı İbrahim Acar’ın koordinatörlüğünde yapılan Tokat Şehir Kimliği Çalıştayı tanıtım toplantısına Vali Cevdet Can’ın yanı sıra Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, bürokratlar, iş adamları, sivil cemiyet temsilcileri, akademisyenler ve vatandaşlar katıldı.
Şehre, şehirlinin gözünden ve gönlünden bakmak ve kentin vizyonunu kentte yaşayanlarla ortak saptamak amacıyla yapılan çalıştayda konuşan Vali Cevdet Can, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın güzel bir yolculuk başlattığını söyledi. İlimizde böyle bir çalıştayın başlamış olmasının ve 81 vilayette ilimizin ilk on üçe girmesinin kadim şehir Tokat’ın ne kadar önemsendiğinin bir göstergesi olduğunu belirten Vali Cevdet Can, biz de şehrimizi böyle önemsiyoruz” dedi. Bakanlığın adının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olduğunu ancak bu yolculukta araya bir kültür ve kimliği de koyduklarını kaydeden Vali Cevdet Can, “ Kültür ve kimliği tekrar açığa çıkartmaya çalışıyorlar. Zaten bizim genlerimizde var. Anadolu’ya ilk geldiğimiz andan itibaren 16 büyük Türk devlet, bulunduğu yerlerde şehirler inşa etmiştir. Ve bu şehirlerde de devamlılık sağlamıştır. Bu şehirlerin en büyük özellikleri de oralara kimlik verilmesi olmuştur. Şimdi biz de bu kimliği tekrar sizlerle beraber masaya yatırıp, şehrimize tekrar monte edeceğiz. İnşallah bunu da başaracağız. Tabi bu bir yolculuk, bir süreç. Önemli olan bir şeyi sürdürmektir. Bizim geleneğimizde “beşikten mezara” diye bir kavram girmiştir. Bu söz sürdürülebilirlik olarak literatürde yer almıştır. Bir şeyi sürdürmek için farkında olacaksınız, iyi niyetli olacaksınız. Kurumsal yönetim oluşturacaksınız. Bu çalıştayın sonunda gördüğüm kadarıyla Türkiye genelinde bir üst kuruluş anlamında üst yönetim oluşacak. Bu kurumsal yönetiminde il ayakları olacaktır. İşte sizler bunların temsilcilerisiniz burada. Şehirlerin sahipleri şehirlerde yaşayan insanlardır. Hepimizin bir kimliği vardır. O zaman şehirlerin kimliğinden de oranın yerel yönetimleri sorumlu. Kimlik yerel yönetimlere aittir. Bizler hükümet, valilik, kaymakamlık olarak en büyük destek kuvvetiz. O destek kuvveti maksimum biçimde gerçekleştirdiğimizde her zaman başarırız.
Bilge mimar Turgut Cansever gelişmeyi , medeniyeti tarif ederken “iki tane gelişme vardır. Her şeyin bir doruk noktası vardır. Bir maddi gelişmenin doruk noktası. İkincisi manevi gelişmenin doruk noktası. Maddi gelişmenin doruk noktasını şehirleri güzelleştirmektir” diyor. Çünkü insanın güzel düşünmeye ihtiyacı var. Güzeli gören güzel düşünür. “Şehirleri güzelleştirmek lazım. Manevi gelişmenin doruk noktası da sevginin, güzelliğin yaşatılmasıdır” diyor. Sevgi ile beraber anılan bir kavramdır. O yüzden medeni denilmiştir insanlarına. Bu kavramı mutlaka tekrar gündemimize almak zorundayız. Amacımızı fazla uzaklarda aramaya gerek yoktur. Kendimizden yola çıkmalıyız. Çevremizde olumsuz şey görmek istemeyiz. Aslında bizim şehirlerimiz geçmişte böyle kurulmuştu. Kimse kimsenin güneşinden çalmazdı. Kimsenin kimsenin yeşilinden, çalmaz, kimse kimsenin gürültüsünden rahatsız olmazdı. Çarşı, kale merkezli inşa edilmişti şehirler. İnşallah bu toplum köküne, özüne döndüğü zaman bunları başaracak güçtedir. Gelin bu toplantılardaki devamlılığı bundan sonraki çalıştaylarda da gösterelim. Bu çalıştayın ana mantığını kavramadan bu toplantıdan ayrılmayın. Şehirlerimizi 2023 üzerinden 2071’e çok kimlikli olarak taşımak zorundayız. Tokat da bunu tüm ilçeleri ve köyleriyle beraber hak eden bir şehir. Medeniyleri bağrında barındıran bir bahçe burası. İnşallah o kültürü yeniden inşa ederiz. Bu yolculuğun hayırlı geçmesini diliyorum. Şehirlerimizi güzelleştirelim. İnşallah şehirlerimize kimliğimizi asarak güzelleştiririz” diye konuştu.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bakan Danışmanı İbrahim Acar, Ordu’da başlayan çalıştaylardan 13.’sünün Tokat’ta tanıtım toplantısı ile başladığını söyledi. Acar, hedeflerinin 81 ilde belde kimliği çalıştaylarını yapmak olduğunu belirtti. Acar, konuşmasında şehir kimliği çalıştayının hedefi, maksadı, içeriği, gayesi ile ilgili bilgiler verdi. Çalıştay öncesi tanıtım toplantısı düzenlendiğini kaydeden Acar, tanıtım toplantılarında ortaya konulan vizyonun gerçekleştirilmek üzere 15 günlük aranın ardından çalıştayın kendisinin yapılacağını ifade etti.
Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu ise konuşmasında şehirlerin de kendine has bir kimliği olduğunu söyledi. Anadolu şehirlerinden Tokat’ın geçmişten kopmadığını, yeni şehirler yaparken tarihsel ve kültürün ortaya çıkarılması gayretinde olduklarını belirten Eroğlu, “Şehirleri kimliklendirirken öteki taraftan bu şehirlerin hangi varlıklara sahip olduğunu iyi belirlememiz gerek ki geleceğimizi de ona oranla inşa edelim. Kimi şehirler kaplıca, sanayi, turizm beldesi oluyor. Bizim de bu manada ziraat şehri mi olmalıyız, turizm şehrimi? Ya da üniversite şehri mi? Bunları iyi belirleme edip geleceğimizi inşa etmemiz gerekiyor” diye konuştu.
GOÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin ise yapılan toplantıyı önemsediklerini belirterek, üniversite nezdinde ellerinden gelen katkıyı vermeye hazır olduklarını söyledi.
Daha sonra çalıştay hakkında akademisyenler tarafından bilgiler verilerek, yöneltilen sorular cevaplandı.
21 Ocak 2015


No comments:

Post a Comment

Featured post

Five Years After Reconversion: Hagia Sophia Embodies Turkey’s Cultural Crossroads

  ISTANBUL, JULY 2025   — Half a decade has passed since the iconic Hagia Sophia resumed its role as a working mosque, marking a watershed m...

Popular Posts