Tuesday, 3 February 2015


Doğu Asya Ve Pasifik Ülkeleri İle İlişkiler

Dünya ekonomisinin en önemli ağırlık merkezlerinden biri olan ve uluslararası alanda siyasi etkinliği hızla artan Doğu Asya ve Pasifik bölgesiyle ilişkilerimizin geliştirilmesi, dış politikamızın öncelikli hedefleri arasında yeralmaktadır. Ülkemizin geçtiğimiz yıllarda “Asya-Pasifik bölgesine açılım” adı altında uygulamaya koyduğu politika, son dönemde hız ve derinlik kazanmıştır. Bu çerçevede, ikili ilişkilerin geliştirilmesi için yasal altyapıların tamamlanmasına ve danışma mekanizmaları kurulmasına çalışılmakta, ayrıca kalkınma sürecindeki bazı bölge ülkelerine Türkiye İşbirliği ve Kalkınma Ajansı aracılığıyla somut projeler bazında yardımlar yapılmaktadır.
Geniş bir coğrafyaya yayılmış bulunan bölge devletlerinin homojen bir yapıya sahip olmadıkları göz önüne alınarak, özel niteliklerine uygun politikalar izlenmesine çalışılmaktadır. Bu çerçevede, karşılıklı üst düzey ziyaretler arttırılmış, bölge ülkelerine ayrılan burslar çoğaltılmış ve Türk Havayolları’nın seferleri sıklaştırılmıştır.
2011 yılı itibariyle diplomatik ilişkilerimizin kuruluşunun 40. yıldönümünü kutlamakta olduğumuz Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) ile işbirliğimizin her alanda geliştirilmesi öncelikli hedeflerimizdendir. Doğu Asya’daki en büyük ticaret ortağımız olan ÇHC ile son dönemde ivme kazanan ilişkilerimiz, Ekim 2010’da Çin Başbakanı’nın ülkemize yaptığı resmi ziyaret sırasında kabul edilen ortak bildirgeyle stratejik ortaklık seviyesine taşınmıştır.
Japonya ile tarihi 19. yüzyıla dayanan köklü ilişkilerimiz, 2003 ve 2010 yıllarında karşılıklı kültür yılları ilan edilmesiyle daha da pekişmiştir. İşbirliğimizin gerek ikili planda halklarımızın karşılıklı çıkarını gözeten, gerek bölgesel/küresel düzeyde barış ve refaha katkıda bulunan somut projelerle derinleştirilmesi amaçlanmaktadır.
Kore Cumhuriyeti (Güney Kore) ile “kan kardeşliği” olarak tanımladığımız tarihi dostluk bağları, ikili ilişkilerimizin her alanda geliştirilmesine olanak sağlamaktadır. Mükemmel düzeyde seyreden siyasi ilişkiler, ekonomik işbirliği üzerinde yoğunlaşılmasına zemin hazırlamakta, bu ülkeye yönelik ekonomi politikamızın temelini ise ihracatımızın arttırılması ve Güney Kore yatırımlarının ülkemize çekilmesi suretiyle aleyhimize gelişen ticaret açığının dengelenmesi teşkil etmektedir.
Avustralya ve Yeni Zelanda ile Çanakkale Savaşları sonrasında husumetten dostluğa dönüşen özel ilişkilerimiz, her yıl düzenlenen Çanakkale Kara Savaşlarını Anma Törenleriyle perçinlenmektedir. Bununla birlikte, ülkelerimizin potansiyelleri ile bölgesel ve küresel işbirliği imkanları da göz önüne alınarak ilişkilerimizin içeriğinin manevi boyutun ötesinde ve karşılıklı çıkarlarımız doğrultusunda zenginleştirilmesi arzu edilmektedir.
Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) üyeleri Brunei, Endonezya, Filipinler, Kamboçya, Laos, Malezya, Singapur, Tayland ve Vietnam ile ikili planda dostane ve iyi ilişkiler sürdürülmektedir. Dünyanın 3. en kalabalık nüfusu (590 milyon), 4,4 milyon kilometrekarelik yüzölçümü ve 1,5 trilyon Dolarlık ticaret hacmiyle dikkat çeken ASEAN bölgesine atfettiğimiz önem çerçevesinde başta Endonezya, Malezya ve Tayland olmak üzere bölge ülkeleriyle ilişkilerimizin her alanda geliştirilmesi hedeflenmektedir.
İkili ilişkileri tamamlamak üzere, Asya-Pasifik bölgesindeki önemli örgütlerle kurumsal bağlar tesis edilmesi de önceliklerimiz arasındadır. Bu çerçevede, 2010 Temmuz ayında Hanoi’de gerçekleştirilen 43. ASEAN Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda, ASEAN Dostluk ve İşbirliği Anlaşması’na taraf olunmuş ve Cakarta Büyükelçimiz ASEAN nezdinde akredite edilmiştir. Yeni hedefimiz ASEAN ile Diyalog Ortaklığı kurulmasıdır. Kurumsal ilişkinin en ileri aşamasını oluşturan bu hedefe yönelik çalışmalara başlanmıştır.
Öte yandan, bölgedeki diğer önemli bir kuruluş olan Pasifik Adaları Forumu’nun Kalkınma Ortağı olarak, Forum Sonrası Diyalog Ortaklığı statüsünü kazanma yönünde çabalarımız sürmektedir.

No comments:

Post a Comment

Featured post

Five Years After Reconversion: Hagia Sophia Embodies Turkey’s Cultural Crossroads

  ISTANBUL, JULY 2025   — Half a decade has passed since the iconic Hagia Sophia resumed its role as a working mosque, marking a watershed m...

Popular Posts