Monday, 8 February 2016

GOSB Teknopark nasıl kuruldu? amçları nedir?


http://www.gosbteknopark.com
2000 yılı başlarında, Gebze Organize Sanayi Bölgesi (GOSB) ile Tefen Endüstri Parkları bir araya gelerek ülke sanayinin uluslararası rekabete hazır, ihracata yönelik bir yapıya kavuşmasına katkıda bulunmak için GOSB Teknopark’ı kurmaya karar verdiler. 2001’de Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Yasası TBMM’de kabul edilmiştir. Bu Yasa ile ülkemizde üniversiteler önceliğinde bilim ve araştırma parklarının kurulması teşvik edilmiş ve bu amaçla başta vergisel muafiyetler olmak üzere çeşitli düzenlemeler yapılmıştır. 

2002 yılında resmiyet kazanan bu işbirliğinin, bir ilk olarak organize sanayi bölgesinde olması kurulan teknoparkın en büyük özelliği oldu. 2005 yılında inşaatları tamamlanan GOSB Teknopark’ın bugün itibarıyla bünyesinde yer alan  119 firma ve 1864 in üzerinde AR-GE personeli ile ülkemizin en hızlı gelişen teknoparklarından biridir. Teknopark bünyesinde yer alan firmalar faaliyetlerini toplam 6 binada sürdürmektedir. 120.000 m2’lik alana sahip olan GOSB Teknopark’ta kiralanabilen 12.756 m2 kapalı alan bulunmaktadır. Bunun 3.806 m2’si yazılım firmalarına 8.950 m2’si, araştırma ve geliştirmeye yönelik üretim yapan firmalara ayrılmıştır. 

GOSB Teknopark’ın amacı sanayi ve üniversite işbirliğini ilerleterek, teknoloji ağırlıklı üretim ve girişimciliği desteklemek, küçük ve orta ölçekli işletmelerin yeni ve ileri teknolojileri benimsemeleri için elverişli bir ortam yaratmaktır. 

Bu ortamda teknolojik bilgiyi ticaretleştirmek, ülkeyi teknoloji satın alan bir konumdan çıkartarak katma değeri yüksek, kendi teknolojisini üreten, ihracata yönelik bir düzeye getirmek amaçlanmaktadır. 

Organize sanayi bölgesinde kurulmuş, yabancı ortaklı GOSB Teknopark’ın hedefleri arasında; 

   • Türkiye’nin AR-GE potansiyeline ve teknoloji    üretebilme yeteneğine katkı sağlamak, 
   • Ülkenin katma değeri yüksek ihracat potansiyelini arttırmak,
   • Ülkeye yabancı sermaye girişini arttırmak, 
   • Dışa bağımlılığı azaltmak, 
   • Türkiye’ye dışarıdan gelecek beyin göçünü arttırmak, 
   • Kalifiye iş gücüne sahip istihdam sağlanması için fırsat yaratmak 
   • Genç girişimcileri desteklemek, onlara gelişme ve büyüme ortamını sağlamak bulunmaktadır. 

Araştırma ve yazılım geliştirme faaliyetlerini GOSB Teknopark bünyesinden sürdürmek isteyen tüm firmalar özel bir başvuru ve kabul sürecinden geçerek ‘Teknoloji Geliştirme Bölgesinde’ bulunmaya hak kazanmaktadır. Bu firmaların, bilişim, ileri malzeme, enerji, otomotiv, kimya, biyoloji ve çevre teknolojilerine yönelik araştırma, geliştirme ve tasarım projeleri yürütüyor olmalarına öncelik verilmektedir. 

GOSB Teknopark araştırma ve teknoloji geliştirme, yazılım üretme projelerinin temel faaliyetler olduğu, araştırmacıların, mühendislerin, yazılımcıların ve tüm diğer çalışanların günlük hayatlarının büyük bir bölümünü geçirdikleri, yüksek nitelikli bir yaşam alanı sunmayı planlanmıştır. Bu amaçla, sosyal yaşamın zenginleştirilmesi de temel önceliklerinden biridir.

No comments:

Post a Comment

Featured post

Five Years After Reconversion: Hagia Sophia Embodies Turkey’s Cultural Crossroads

  ISTANBUL, JULY 2025   — Half a decade has passed since the iconic Hagia Sophia resumed its role as a working mosque, marking a watershed m...

Popular Posts