Tuesday, 22 March 2016

Hükümetin 3 aylık vaatlerinin tümü tamamlandı


Başbakan Davutoğlu tarafından açıklanan 64. Hükümetin Eylem Planı kapsamındaki 3 aylık vaatlerin tümü 90 gün içerisinde tamamlandı.


Hükümetin 3 aylık vaatlerinin tümü tamamlandı
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı 64. Hükümet'in Eylem Planı kapsamında gerçekleştirilmesi planlanan 3 aylık vaatlerin tümü 90 günlük süre içerisinde tamamlandı.
Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan başkanlığında çalışmalarını yürüten Reformların Koordinasyonu ve İzlenmesi Kurulu, vaatlerin belirlenen süre içerisinde yerine getirilmesini sağladı. Buna göre 29'u "ekonomik ve sosyal politikalar", 10'u "gençlik", 5'i "tarım" alanında olmak üzere 44 vaat 90 günde hayata geçirildi.
Gençlere 50 bin liraya kadar karşılıksız destek imkanı getirildi. İşletmeler, son 1 yıl içerisinde aynı faaliyet konusunda vergi mükellefiyetinin bulunmaması, mevcutta kendisine ait gerçek kişi statüsünde başka bir işletmesinin bulunmaması, tüzel kişi statüsünde kurulmuş herhangi bir işletmede yüzde 50’den fazla ortaklığının olmaması, başka bir işletme/kurum/kuruluşta SGK hükümlerine tabi çalışmaması ve destek başvuru tarihi itibarıyla son 2 yıl içinde kurulmuş olması şartıyla bu destekten faydalanabilecek.
Gençlere 100 bin lira kredi ve yüzde 85 kefalet imkanı sağlandı. KOSGEB tarafından sağlanan hibe ve faizsiz kredi desteğinden yararlanmamak şartıyla, KOSGEB Girişimcilik Destek Programını bitiren, başvuru tarihinde 30 yaşını tamamlamamış ve KOSGEB tarafından onaylanan projelerini sunan genç girişimci esnaf ve sanatkarlar bu imkandan yararlanabilecek.
Öte yandan iş kuran gençlere 3 yıl gelir vergisi muafiyeti tanındı. Genç girişimcilere destek olmak amacıyla 10 Şubat 2016 tarihinden itibaren işe yeni başlayanların, faaliyete başladıkları yıl dahil olmak üzere üç yıl boyunca yıllık 75 bin liraya kadar kazançları gelir vergisinden istisna tutulacak. Ticari, zirai veya serbest meslek faaliyeti nedeniyle adına ilk defa gelir vergisi mükellefiyeti tesis edilmiş, mükellefiyet başlangıç tarihi itibarıyla 29 yaşını doldurmamış olan tam mükellef gerçek kişiler uygulamadan istifade edecek.
İlk kez işe giren gençlerin ücreti 1 yıl boyunca karşılanacak. Herhangi bir sertifika şartı aranmaksızın bir yıl boyunca, iş başı eğitim programına katılanlara her bir fiili gün için 50 lira ödeme yapılacak. Aynı zamanda kısa vadeli sigorta primleri (İş Kazası ve Meslek Hastalığı) ve genel sağlık sigortası (GSS) primi de İŞKUR tarafından ödenecek. Bu yıl içerisinde yaklaşık 200 bin vatandaşın bu imkandan faydalanması bekleniyor.
- Doğum yapan çalışan kadına yeni imkanlar
Vaatlerden biri de lise/üniversite mezunu gençlerin GSS giderlerinin 2 yıl boyunca devlet tarafından karşılanmasıydı. Hayata geçirilen bu düzenlemeyle anne veya babası üzerinden bakılmakla yükümlü olmayan gençlere, lise ve dengi öğrenimden mezun olanların 20, yükseköğrenimden mezun olanların ise 25 yaşını geçmeyenlere, mezuniyet tarihlerinden itibaren iki yıl süreyle gelir testi yaptırmaksızın ücretsiz sağlık hizmeti verilecek.
Öte yandan 25 yaşını doldurmayan, tahsiline devam eden öğrencilerin pasaport harçları kaldırıldı. Öğrenci bursları 330 liradan 400 liraya yükseltildi. Askeri öğrenci harçlıkları 400 liraya, er erbaş harçlıkları 100 liraya çıkarıldı. Askeri öğrencilerle er ve erbaşların harçlığı yüzde 100 artırıldı.
Hükümetin çalışan kadınlara doğum yapmaları halinde sunacağı imkanlar da yasalaştı. Buna göre, doğum nedeniyle ücretsiz izinde geçen sürelere memuriyet kıdeminde değerlendirilme imkanı getirildi. Doğuma bağlı olarak ilk çocukta 2 ay, ikinci çocukta 4 ay, üçüncü ve üzeri çocukta 6 ay yarı zamanlı ve tam ücretli çalışma hakkıyla çocuğun okula başlama yaşına kadar kısmi süreli kısmi ücretli çalışma hakkı tanındı. Söz konusu haklardan evlat edinenler de aynen yararlanabilecek.
Mevsimlik tarım işçisi kadınlarla ev eksenli çalışan kadınların sosyal güvenceden faydalanması sağlandı.
Emekli olduktan sonra Bağ-Kur kapsamında çalışmaya devam edenlerden kesilen ve daha önce yüzde 15’ten yüzde 10’a indirilen Sosyal Güvenlik Destek Primi tamamen kaldırıldı.
- Asgari ücret 1300 lira
Hükümetin vaatleri arasında yer alan asgari ücretin net 1300 liraya yükseltilmesi bu yıl itibarıyla hayata geçirildi.
Tüm işçi ve Bağ-Kur emeklilerine yılda 1200 lira verildi. SSK ve Bağ-Kur kapsamında emekli olanlara yönelik düzenlemeden yaklaşık 9,5 milyon emekli, dul ve yetim yararlandı.
Muhtar maaşları 15 Mart 2016'dan itibaren 950 liradan 1300 liraya yükseltildi. Polis ve uzman erbaşların 2 bin 200 olan ek göstergeleri 3 bine yükseltildi ve emniyet hizmet tazminatı yüzde 25 artırıldı. Ek gösterge düzenlemeleri sonucu polis ve uzman erbaşlar ile uzman jandarmaların aylıklarında 48 lira, emekli aylıklarında 55 lira, emekli ikramiyesinde de 2 bin lira artış sağlandı. Bu düzenlemeden çalışan ve emekli toplam 457 bin kişi yararlandı.
Emniyet personelinin özel hizmet tazminatında yüzde 25 artış yapan düzenlemelerle emniyet personelinin aylıklarında 220 liradan 700 liraya kadar net artış sağlandı. Bu düzenlemeden yaklaşık 261 bin personel faydalandı.
Astsubay emeklilerinin intibak sorunu da giderildi. Daha önce 1'inci dereceye yükselme imkanı bulunmayan astsubayların 1'inci dereceye kadar yükselmelerine ve 3 bin 600 ek göstergeden yararlanabilmelerine, 2'nci dereceden emekli olan astsubayların 1'inci dereceye yükselmelerine ve bu suretle emekli aylıklarında ortalama 450 lira artış yapılmasına imkan sağlandı.
- Esnafa 30 bin lira faizsiz kredi
Hükümetin reel ekonomiye yönelik vaatleri de 90 günlük süre zarfında hayata geçirildi. KOSGEB'den hibe desteği almayan esnaf ve sanatkarların makine, ekipman ve demirbaş alımları, işyeri modernizasyonu veya hammadde ve sermaye ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla 16 Aralık 2015-31 Aralık 2016 tarihleri arasında 30 bin liraya kadar yüzde 100 faiz indirim oranı uygulanarak, sıfır faizli kredi imkanı getirildi.
Kazancı basit usulde tespit olan mükelleflerin 1 Ocak 2016'dan itibaren elde edilecek gelirlerinin 8 bin liraya kadar olan kısmından gelir vergisi alınmayacak.
Her bir KOBİ için 1,5 milyon lira olan kefalet limiti, imalat sektöründe faaliyet gösteren KOBİ'lerin yatırım kredileri için 2,5 milyon liraya çıkarıldı. Grup şirketleri için ise 2 milyon lira olan kefalet limiti, imalatçı KOBİ'ler için 3 milyon liraya yükseltildi. KOBİ'ler için 8 yıl olan maksimum vade, imalatçı KOBİ'ler için 10 yıl oldu. KOBİ'ler için yüzde 75 olan kefalet oranı ise imalatçı KOBİ'ler için yüzde 80'e yükseltildi.
2013 yılından itibaren sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyi düşük olan 51 ilde uygulanan bölgesel istihdam teşviki uygulamasında "10 ve daha fazla işçi çalıştırma" şartı kaldırıldı. Böylece yaklaşık 500 bin kişinin istihdam edildiği 200 bin işyeri de bu teşvikten faydalanır hale geldi.
Küçük ve orta ölçekli işletmelerin TSE ve patent belge maliyetleri devlet tarafından karşılanmaya başlandı.
- Tarıma yönelik vaatler de "tamam"
Hükümetin tarıma ilişkin vaatlerinden ilki, yemde ve gübredeki KDV'nin kaldırılması oldu. Bunu, küçük aile işletmelerinin sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı olan, işletme büyüklüğü 5 dekar veya altında olan, çay ve fındık ürünleri hariç meyve, sebze, süs bitkisi ve ıtri-tıbbi-aromatik bitki yetiştiriciliği yapan kamu kurum ve kuruluşları dışındaki gerçek ve tüzel kişilere 100 lira/dekar destek ödemesi yapılması sağlandı.
Seracılık yapan çiftçilere 16 Aralık 2015 - 31 Aralık 2016 tarihleri arasında 100 bin liraya kadar faizsiz kredi kullanabilme imkanı sunuldu. Çiftçilerin maliyetlerini düşürmek için seralarda kullanılan elektrik, ticarethane elektrik fiyatı yerine sulama suyu elektrik fiyatı üzerinden ücretlendirildi. Böylece elektrik fiyatlarında yüzde 13'lik indirim imkanı getirildi.
Kırsal alandaki girişimci ve genç çiftçilerin tarımsal üretime yönelik projelerinin desteklenmesi amacıyla 18-40 yaş aralığındaki çiftçilerin mahallinde uygulayacakları bitkisel, hayvansal, yöresel tarım ürünleri ve tıbbi ve aromatik bitki üretimine yönelik projelerine 30 bin liraya kadar hibe desteği yapılacak. Bu konudaki başvurular, il ve ilçe gıda tarım ve hayvancılık müdürlükleri aracılığıyla bu ay kabul edilecek.
Kırsal kalkınma desteklerinin 81 ile yaygınlaştırılması kapsamında da bir dizi düzenleme hayata geçirildi.
- Şubatta 30 bin öğretmen atandı
Eğitime yönelik vaatlerden 30 bin öğretmenin atanması 10 Şubat 2016 itibarıyla gerçekleştirildi. Gençlerin sportif ve kısa film, ilk film, kitap, dergi gibi sanatsal faaliyetlerine karşılıksız destek verilmesini sağlayacak olan GENÇDES programı da hayata geçirilirken, tarihin önemli şahsiyetlerinin çocuklara tanıtılması, ülke kültürüne yakın oyun ve animasyonların üretilmesinin teşviki, opera ve tiyatronun geliştirilmesinin teşviki için Kültür ve Turizm Bakanlığına yetki veren maddeler Bütçe Kanunu Tasarısına eklendi.
Öte yandan dövizle askerlik bedeli 6 bin avrodan 1000 avroya düşürüldü.
Elektronik TC kimlik kartı dağıtımına 14 Mart'ta Kırıkkale'de başlanırken, 3 yıl içerisinde ülke genelinde tamamlanması bekleniyor. Kartlarla güvenli kimlik doğrulaması yapılabilecek, sahtecilikten kaynaklanan vatandaş mağduriyeti önlenecek. Kimlik kartı, vize muafiyeti olan ülkelere yapılacak seyahatlerde pasaport yerine seyahat belgesi olarak geçerli olacak.
- Konut hesabına 15 bin liraya kadar devlet katkısı
Konut sahibi olmayan Türk vatandaşlarına yurt içinde satın alacakları ilk ve tek konut için mevduat veya katılım bankalarının yurt içi şubelerinde TL cinsinden konut hesabı açmaları, asgari 3 yıl boyunca sistemde kalmaları ve konutu satın almalarını müteakip ilgili bankaya başvurmaları halinde hesapta biriken toplam tutarın yüzde 20'sini ve azami 15 bin lirasını geçmeyecek tutarda devlet katkısı ödenecek.
Sembolik bir kira bedeliyle anahtar teslimi fabrika binası yapılması konusunda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına yetki veren madde de Bütçe Kanunu Tasarısına eklendi.
Öte yandan vaatlerden 65 yaş aylıklarında kesinti ve duraksama olmaması, kentsel dönüşüm kapsamına girmek şartıyla izinsiz yapılara elektrik, su bağlanması, sosyal destek alanların istihdamı halinde işveren sigorta priminin karşılanması, gençlerin GSS prim borçlarının silinmesi, öğrencilerin staj yapmalarının özendirilmesine ilişkin düzenlemeler TBMM'ye gönderilen torba tasarıda yer aldı.
Gençlere ve yoksul ailelere ücretsiz internet erişimi ile göçer ve yarı göçerlerin çocuklarının okullaşmasına yönelik düzenlemeler de tamamlandı.

No comments:

Post a Comment

Featured post

Five Years After Reconversion: Hagia Sophia Embodies Turkey’s Cultural Crossroads

  ISTANBUL, JULY 2025   — Half a decade has passed since the iconic Hagia Sophia resumed its role as a working mosque, marking a watershed m...

Popular Posts