Friday, 1 July 2016

İsrail'le anlaşma ne anlama geliyor?


Bir iki gün evvel Tel Aviv ve Ankara'dan eş zamanlı yapılan açıklama ile "Türkiye-İsrail Normalleşme Süreci" ve mutabakat gündeme bomba gibi düştü. Öyle ki dün bütün haber kanallarında bu konu konuşuluyordu. Bu haber ile karşısında muhakkak şaşıranlar, "Terör devleti ile anlaşma mı sağladık?" diye düşünenler olmuştur. Açıkçası bu gelişme beni şaşırtmadı. Çünkü C. Erdoğan, hem başbakanlığı süresince hem de cumhurbaşkanlığı süresince bu konuda oldukça net ve şeffaftı. Her zaman üç şart öne sürdü: 1.İsrail Devleti, Mavi Marmara'da yaşattığı zulüm için Türk Hükümeti'nden özür dileyecek 2.İsrail, Mavi Marmara'da şehit olanların ailelerine ve yaralananlara tazminat ödeyecek 3.Gazze'ye uygulanan ambargo veya abluka kaldıracak
Bu üç şart sağlandığında İsrail ile olan ilişkiler elbette normalleşecekti. Fakat yıllardır hiç bir anlaşma sağlanamadı ve anlaşma sağlanamadığı süre boyunca da Gazze'ye uygulanan ambargo ve abluka devam etti. Bugün ise bu anlaşma ile ambargo ve abluka hafifletilmiş oldu. Öyle ki günde sadece dört saat elektrik ve su kullanabilen Gazzeliler, Türk hükümetinin girişimleri sayesinde daha fazla elektriğe ve suya kavuşacak. TOKI, kimsenin giremediği Gazze'ye girecek. Ayrıca önümüzdeki günlerde Türkiye'den Gazze'ye doğru bir yardım gemisinin yola çıkacağı düşünülüyor. Böylelikle 3.şart da eksik bir şekilde olsa da gerçekleşmiş oluyor.
Türk basınında hem solcu hem de sağcı bazı gazeteler bu mutabakatı ağır sözlerle eleştirdi. İsrail basını ise çoğunluklu Türkiye'nin mutabakattan kazançlı çıktığını, İsrail'in taviz verdiğini düşünüyor. İsrail'in Jerusalem Post gazetesi "Anlaşma Erdoğan İçin Zafer" başlıklı bir yazı kaleme aldı. Hamas da Türkiye ile İsrail arasındaki mutabakattan memnun kaldığını açıkladı.
Elbette bu mutabakat, İsrail Devleti ile Türk Hükümeti arasında gerçekleşti. Türk Hükümeti, İsrail ile anlaşabilir, İsrail'i dost edinebilir. Bu devletler arası bir ilişkidir. Bu ilişkiler, anlaşmalar Filistinliler için daha yaşanılabilir bir dünya oluşturabilir. Bir gün Gazze'deki ablukanın ve ambargonun tamamen ortadan kalkmasını da sağlayabilir. Bu yüzden devletler arası ilişki, anlaşma ve mutabakatlar oldukça büyük önem arz ediyor.
Kaynak: İsrail'le anlaşma ne anlama geliyor? - Enes Duruay

No comments:

Post a Comment

Featured post

Five Years After Reconversion: Hagia Sophia Embodies Turkey’s Cultural Crossroads

  ISTANBUL, JULY 2025   — Half a decade has passed since the iconic Hagia Sophia resumed its role as a working mosque, marking a watershed m...

Popular Posts