Ramazanoğlu Beyliği Sarayının Selamlık bölümü: SRAZUPARUSKİ
Tarih: 29-02-2016 18:27:00Güncelleme: 29-02-2016 18:32:00http://www.karatasgazete.com/yazarlar/srazuparuski/ramazanoglu-beyligi-sarayinin-selamlik-bolumu/242
Ulucami Külliyesi’nde yer alır.Beylik sarayının ilk kez, Adana’nın fethinden hemen sonra, 1360- 1400 yılları civarında inşa edildiği düşünülür. Bu durumda, Türkiye’nin ve hatta dünyanın, halen ayakta olan en eski sivil mimarlık örneği binalarından biri olması nedeniyle önemlidir.
Piri Pasa Vakfiyesi’ne göre saray, bahçe içinde, yüksek ve büyük bir binaydı. Pek çok odaları ve müştemilatı vardı. Vakfiyedeki tanım, yapının Orta Asya saray geleneğine uygun olduğunu gösterir. Bugün ayakta kalan, sarayın Selamlık bölümüdür. Yapılan kazılarla Harem bölümünün temelleri ortaya çıkarıldı.
Saray ve konakların idari konularda teşkilatı vardı. Meclis veya divan adı verilen bir kabul salonu-taht odası ile Beylik hazinesi ve arşivleri de burada idi.
Devlet başkanlarının sarayda ağırlanması geleneği nedeniyle, Irakeyn seferi dönüşünde, Adana’ya gelen Kanuni Sultan Süleyman, 14-15-16 Aralık 1535’te burada kalmış, Ramazanoğlu Piri Bey’in misafiri olmuş ve kendisine “Paşa” unvanını vermiştir. Sultan IV. Murat Bağdat seferine giderken, Mart 1628’de burada ağırlanmıştır.
Büyük şair ve Adana Valisi Ziya Pasa, Valiliği sırasında (1878- 1880) sarayın giriş katındaki salonu kabul salonu olarak kullanılmıştır. Ramazanoğlu Hacı Hasan Efendi de Adana Valiliği döneminde aynı gaye için kullanmıştır. Hanımı Emetullah Hoca Hanım’ın (1862-1963, Osmanlı’nın ilk hanım öğretmenlerindendir) tanıtımına göre, Ramazanoğlu ailesinin yaşayan bireyleri tarafından tefriş edildi. Bu salon şimdi de kabul salonu olarak değerlendiriliyor.
Sarayın 1485- 1491 yıllarındaki büyük Osmanlı-Memluklu savaşında tahrip olduğu ve tamir gördüğü anlaşılır. Güney cephesindeki, 1495 tarihi yazılı kitabe, son Ramazanoğlu Beyi Halil Bey tarafından yaptırılan restorasyonun tarihini gösterir. 1530’larda Piri Paşa’nın binayı elden geçirdiği anlaşılır. Adana’daki Fransız işgali yıllarında tahrip edilen eser onarılmış, fakat maalesef bezemeler yok olmuş… Vakıflar Bölge Müdürlüğünce yaptırılan son restorasyon 2008 yılı sonunda tamamlandı.
Son restorasyonun ardından, bu önemli yapı Kültür Merkezi haline getirildi. “Çukurova Üniversitesi Ramazanoğlu Konağı Kültür Merkezi” adıyla, 3 Haziran 2009’da, tarihe ve kültüre ilgi duyanlara kapılarını açtı. Adana’nın ilk “müze- kültür merkezi” niteliği taşıyor. Bu, Çukurova Üniversitesinin bir kültür hizmetidir.
Giriş katındaki büyük salon, özellikle konferans, sergi, konser olmak üzere, çeşitli sanatsal ve kültürel etkinliklerle hizmet vermektedir. Üst katta etnografik eserlerin sergilendiği daimi sergi yer alır. Avlu, teras ve büyük salon, seyir, oturma-dinlenme ve çay içme alanı olarak düzenlenmiştir.
No comments:
Post a Comment