Tuesday, 6 December 2016

ARAKAN BAĞLAMINDA Myanmar’ın ASEAN üyeliğinin yeniden değerlendirilmeye açılması


 ASEAN’ın temelleri  8 Ağustos 1967’de Bangkok’ta kurucu üyelerin  imzaladıkları beş maddelik bildirgeyle atılmıştı. Sözkonusu bildirgede ASEAN’ın kuruluş amaçları; ekonomik, sosyal, kültürel, teknik, eğitim ve diğer alanlarda işbirliği gerçekleştirilmesi ile adalet kavramına, hukuka ve Birleşmiş Milletler ilkelerine saygı çerçevesinde bölgesel barış ve istikrarın sağlanması olarak belirlenen ASEAN'ın, Arakanlı Müslümanlar sorununu çözme konusunda inisiyatif alıp almayacağı konusu uluslar arası bi tartışma konusu oldu. 

Tabi bu arada ,Arakanlı Müslümanların sadece Malezya ve Endonezya’da değil, Tayland gibi bölgedeki diğer bazı ülkelerde de siyasi ve toplumsal statülerinin belirsizliği içerisinde hayat sürdükleri konusunun gündeme taşınacak olması da tartışmanın bir başka boyutu. Esed Rejimi'nin ve Baas Rejimi'nin suriyelilere ve ıraklılara yaptığı baskı uluslar arası tepki çekerken biraaz da uzakdoğu'ya kafa çevirip "orada neler oluyor ?" u sorgulamamız ve kendi vicdanımızda "biz orada olsaydık nasıl hissederdik" i yaşamamız lazım. 

SOYKIRIM,SÜRGÜN,TECAVÜZ,TEDHİŞ,VESAİRE VESAİRE.... 

 Bunlar hiç kimsenin yaşamasını istemediğimiz, ancak son 350 yıllık Türk,Arap,Kürt,AZERİ,Filist,ESKİ SOVTÜRK,UYGUR,BALKAN VB birçok topluluğun yaşamak zorunda bırakıldığı tarihsel,etnik,dini ve kültürel süreçler olarak önümüze çıktı. Artık herkesin de bildiği  bir motto var oda . " dünya 5'ten büyüktür.!" bu bağlamda yanlız Arakan'lı kardeşlerimiz için değil tüm dünyadaki masum insanlar için "dur! " demek ve karşı mücadeleye girmek zorundayız. Elbette Myanmar devletinin  teröristlerle mücadelesi meşru müdafa hakkıdır, amenna  ancak köyünde karnını doyurmaktan aciz, hertürlü vatandaşlık hak ve ödevlerinden mahrum bırakılan müslüman masum halk hariç! hatta bu konuda self determination da etkili bir çözüm yolu olarak ortaya konulabilir tabiki garantör ülke olarak sadece Türkiye değil; Çin, Malezya ve Endonezya’da hatta Pakistan ve Japonya£nın da dahil olduğu GAGİT (GÜNEY OĞU ASYA GÜVENLİK VE İŞBİRLİĞİ ÖRGÜTÜ ) KURULARAK ASKERİ MÜDAHALE SEÇENEĞİ DE AKTİF HALDE OLMAK KOŞULUYLA SORUN ÇÖZÜME KAVUŞTURLMAYA ÇALIŞILABİLİR.

No comments:

Post a Comment

Featured post

Five Years After Reconversion: Hagia Sophia Embodies Turkey’s Cultural Crossroads

  ISTANBUL, JULY 2025   — Half a decade has passed since the iconic Hagia Sophia resumed its role as a working mosque, marking a watershed m...

Popular Posts