Monday, 6 July 2020

Beslenecek Balık Seçimi ve Uyumlu Balık Türleri


Beslenecek Balık Seçimi ve Uyumlu Balık Türleri

Lepistes Üretimi

Lepistes Üretimi

Endler Balığı

Endler Balığı

Lepistes nasıl doğurur

Lepistes Nasıl Doğurur

Beslenecek Balık Seçimi ve Uyumlu Balık Türleri

EĞER AKVARYUMDA BALIKLAR ARASINDA HUZUR YOK İSE TAHMİN EDEMEYECEĞİZ VE ÖNÜNE GEÇEMEYECEĞİNİZ SORUNLAR SİZİ BEKLİYOR DEMEKTİR.

 

BESLEDİĞİNİZ BALIKLAR TATLI SU BALIKLARI OLMASINA RAĞMEN, İYİ BİR SEÇİM YAPILMAZSA KENDİ ARALARINDA UYUMSUZLUKLAR GÖRÜLÜR. HER TATLI SU BALIĞI AYNI AKVARYUMDA BESLENEMEZ.

 

BALIK SEÇİMİ

 

BALIK SEÇİMİNDE DİKKAT EDECEĞİNİZ EN ÖNEMLİ İLK KONU SU ŞARTLARIDIR, ÖNCEKİ MAKALELERDE OKUDUGUNUZ GİBİ SU DEĞERLERİ BESLEYECEGİNİZ VE BİR ARADA TUTACAGINIZ BALIKLARLA UYUMLU OLMALIDIR.

 

AKVARYUM BALIKLARINDA DAVRANIŞLAR VE KENDİLERİNİ KORUMA FARKLILIKLARI:

 

TATLI SU AKVARYUM BALIKLARI, YAŞADIĞI DOĞAL ALANIN DA VERDİĞİ KENDİLERİNE HAS KARAKTERLERE SAHİPTİRLER. BAZI BALIKLAR ÇİFTLEŞMEDE ÇİFT TUTARLAR VE KENDİLERİNE BİR BÖLGE SEÇERLER AYNI ZAMANDA ORAYI KORURLAR. BİR COK BALIK İSE SAKİN DAVRANIŞLARIYLA KENDİ HAYATLARINI SÜRDÜRÜRLER. BAZI BALIKLAR İSE ÇOK HEYECANLI VE KORKAK BİR DAVRANİŞ SERGİLLEYEREK SAKLANMA İHTİYACI DUYARLAR.

 

AKVARYUM BALIKLARINDA YÜZME HIZI VE YÜZME SEVİYELERİ:

 

HER TATLI SU BALIĞI KENDİ YÜZGEÇ VE GÖVDE YAPISININ KENDİSİNE VERDİĞİ İMKAN İÇERİSİNDE AKVARYUMDA AYNI HIZDA YÜZMEZ. VE AYNI SU SEVİYESİNDE YÜZMEZLER. EĞER HER BALIK AYNI SU SEVİYESİNDE YÜZSEYDİ AKVARYUMDA BİR KAOS VE GÖRSEL BOZUKLUK OLURDU.

 

EN AZ BEŞLİK GRUPLAR HALİNDE TUTULAN BALIKLARIN BİR ÇOĞU SÜRÜLER HALİNDE YÜZERLER, ÖRNEĞİN KARDİNAL NEON TETRA BALIKLARI GRUPLAR HALİNDE YÜZERLER. ŞUNU DA HATIRLATAYIM AKVARYUMCUDAN KARDİNAL TETRA YERİNE, NEON TETRA ALMIŞ İSENİZ; NEON TETRALAR EN AZ BEŞLİK GRUPLAR HALİNDE TUTULMALARINA RAĞMEN SÜRÜ HALİNDE YÜZMEZLER. KARDİNAL NEON İLE TETRA NEON ARASINDAKİ FARK BUDUR. FAKAT BUNUDA HER AKVARYUMCU BİLMEZ VEYA BİLMEK İSTEMEZLER.

 

EĞER AKVARYUMUNUZDA HUZUR VE UYUMLULUK İSTİYORSANİZ BU İP UÇLARINI BİLMENİZİ TAVSİYE EDERİZ.

 

ÖNERİLEN KOMBİNASYONLAR (UYUMLULUKLAR)

 

ÖNERİLEN BALIK KOMBİNASYONLARI

ÇOK KALABALIK BİR AKVARYUMDAN KAÇINMAK İÇİN, GENELLİKLE HER ÜÇ SU SEVİYESİNDE YAŞAYAN BALIKLARDAN SEÇİLMESİ TAVSİYE EDİLİR. ÖRNEĞİN; LEPİSTES, GROMİ, NEON/CARDİNAL TETRA VE ZIRHLI KEDİ BALIĞI - VEYA PLATİ, BARBLAR,CÜCE ÇİKLİT VE ZIRHLI KEDİ BALIĞI GİBİ GRUPLARIN SEÇİLMESİ AKVARYUM İÇİNDE HER ALANIN OLDUKÇA GÜZEL KAPLANMASINI SAĞLAR. FAVORİ OLAN BALIKLARINIZLA BERABER, BRİSTLENOSE KEDİBALIĞI (ANCİSTRUS DOLİCHOPTERUS) VE CÜCE VATOZ (OTOCİNCLUS AFFİNİS) GİBİ YOSUN YİYEN BALIKLARI DA SEÇMENİZİ ÖNERİRİZ.

 

BU BALIKLAR SÜREKLİ OLARAK AKVARYUM CAMINDAKİ, TAŞLARDAKİ VE BİTKİLERİN YAPRAKLARINDAKİ YOSUNLARI KAZIYARAK YER. LEPİSTES, PLATİ, SİYAH MOLİ VE KILIÇ KUYRUK GİBİ CANLI DOĞURAN BALIKLAR DA YOSUN YER. SÜS BALIKLARININ ÇOĞU İÇİN SICAKLIĞI 25°C CİVARINDA VE PH DEĞERİ 6.5 - 7.5 ARASINDA OLAN SU UYGUNDUR.

 

 

CANLI DOĞURANLAR

BU TÜR BALIKLAR AKVARYUMUN ÜST SEVİYELERİNDE YÜZERLER VE BARIŞÇIL BALIKLARDIR. LEPİSTES İLE YAŞAYAN BALIKLAR BAŞLIĞINDA DA DÜŞÜNEBİLİRİZ.

 

 

 

TETRALAR

BUNLAR BİR ARADA TUTABİLECEĞİNİZ EN GÖZ ALICI BALIK TÜRLERİNDEN BİRİDİR. AKVARYUMUN ORTA SEVİYELERİNDE MUTLU OLAN BU TÜR UYUMLU BİR DAVRANIR SERGİLER. VE CANLİ DOGURANLARLA UYUMLUDURLAR.



Lepistesle Yaşayan Balıklar


adece lepisteslerin olduğu bir akvaryum bazı akvaryum severleri tatmin etmez. Bunun sebebi lepisteslerin genellikle suyun üst ve orta kısmında yüzmeleridir. Lepistes akvaryumunda akvaryumun alt kısmı biraz boş görünür. Belki bunun için belki de akvaryuma çeşitlilik katmak için başka balıkları da bulundurmak isteyebilirsiniz. Bunun için lepistes ile uyumlu balıkları bilmeniz gerekir. Peki ama lepistes ile yaşayan balıklar nelerdir?

Lepistes hangi balıklarla yaşar? Lepistesler çok aktif ve barışçıl balıklardır. Diğer küçük ve barışçıl balıklarla karma akvaryumda beslenebilirler. Çöpçü balıklarıplati balığımoli balığıcam balığıcüce loachlarendler canlı doğuranırasboralartetralar ve diğer characinler ile sorun yaşamazlar.
Çöpçü balıkları barışçıl canlılardır. Akvaryumun tabanında yaşamaktan hoşlanırlar. Lepisteslerin akvaryumun orta ve üst kısmında yüzdüğü ve çöpçü balıklarının artık yemleri yiyip suyu temiz tuttuğu düşünülünce çok yerinde bir seçim oldukları anlaşılır.
Loachlar oldukça barışçıl balıklardır. Yalnız bazı türleri lepisteslerden çok büyüktür. Lepistes akvaryumunda cüce loachlar tercih edilebilir, çünkü en fazla 5 santimetre boya ulaşırlar. Tabii akvaryumda en az 3 tanesi bulundurulmalıdır. Çünkü sürü oluşturmayı seven canlılardır. Bir de saklanacak noktalar ve bitkiler bulundurmakta fayda vardır. Loachlar saklanmayı ve dinlenmeyi seven canlılardır.
Endler canlı doğuranları lepisteslere çok benzer ve birçok kişi tarafından lepisteslerin akrabası olarak görülür. Hatta bazı kimseler tarafından endler lepistes olarak adlandırılırlar. Lepisteslerle çiftleşebilirler. Oldukça küçük olmaları sebebiyle (maksimum 3.8 santimetre) bulundukları akvaryumda büyük balıklar olmamalıdır.
Cam balıkları dayanıklı ve barışçıl canlılardır. Lepisteslerle ve diğer tropik balıklarla beraber yaşayabilirler. Sürü oluşturmayı severler. Bu yüzden akvaryumda en az 5 tanesi bulundurulmalıdır.
Moliler de lepistesler gibi canlı doğurandır ve barışçıl balıklardır. Akvaryumda en az iki tanesinin bulundurulması gerekir. Platiler dayanıklı, bakımı kolay ve renkli balıklardır. Yeni başlayanlara bu türü önerebiliriz. 
Rasboralar küçük, renkli, barışçıl ve dayanıklı balıklardır. Sürü oluşturmayı severler. Bu yüzden akvaryumda en az 6 tane rasbora balığı bulundurulmalıdır.

Lepistesler Hangi Balıklarla Yaşayamaz

Özellikle lepistesten daha büyük türlerden ve kuyruk yeme davranışı olan balıklardan sakınılmalıdır.
  • Lepistesler uzun kuyrukları nedeniyle yavaş yüzerler ve kuyruk yiyen balıklardan kaçamazlar. Kaplan barb (tetrazon) ve kırmızı kuyruklu siyah köpek balığı gibi türlerle aynı akvaryumda bulundurulmamalıdırlar. Aksi halde açılan yaraları bakteriyel enfeksiyonlara ve mantarlara maruz kalacaktır.
  • Kendinden çok büyük balıklar da uygun olmayacaktır. Mesela melek balığı lepistelere göre çok büyüktür.
  • Lepistesler yavru balıkları kovalar ve yemeye çalışırlar. Beta balığının da kuyruğunu ısırırlar.

Lepistesle Uyumlu Canlılar

Lepisteslerin yanında başka balıkları bulundurmak zorunda değilsiniz. Küçük omurgasızlar ve amfibi canlılarla da çeşitlilik sağlayabilirsiniz . Bunlar arasında cam karideskırmızı kiraz karideselma salyangoz ve Afrika cüce kurbağası vardır.
Afrika cüce kurbağaları hemen her tropik akvaryum için uygundur. Adlarının çağrıştırdığı üzere küçük boylu canlılardır. Çok çekingen olmaları sebebiyle onlar için saklanacak alanların oluşturulmasında fayda vardır. Lepisteslerle karşılaştırıldığında çok yavaş yüzerler. Bu nedenle yeterince beslendiklerine özellikle dikkat edilmelidir. Mutlu olabilmeleri için akvaryumda en azından iki tanesi bulundurulmalıdır.
Elma salyangozlarının bakımı kolaydır. Çoğu balıkla uyumlu olan elma salyangozları akvaryumdaki algleri sizin için temizlerler. Tabii küçük bir akvaryumunuz varsa su kalitesinde sorunlara neden olabilirler. Akvaryum kapağı kullanılmazsa onları akvaryumun dışında bulabilirsiniz.
Cam ya da diğer bir ismiyle hayalet karidesler yemek artıklarının temizliğinde oldukça başarılıdır. Kimi büyük balıkların da beslenmesinde kullanılan hayalet karidesler, karma akvaryuma değişik bir görüntü katacaktır.
Kırmızı kiraz karidesler de dekorların, kayaların ve çakılların üzerindeki algleri temizlemekte başarılıdır. Çok küçük olurlarsa lepisteslerinize yem olabilirler. Akvaryuma yerleştirilecek canlı bitkiler balıklardan korunacakları sığınakları olur. Bazen beyaz renkte olurlar ve tam anlamıyla kırmızı rengi alamazlar. Bu durum henüz yaşadıkları ortama alışmadıklarını gösterir. Lepistesler kadar hızlı yavruladıklarının bilinmesinde fayda vardır.
Lepistes ile yaşayan balıklar yazısının sonuna gelmiş bulunuyoruz. Kendi tecrübelerinizi aktarmak isterseniz yazılarımıza yorum yapabilirsiniz. Lepistes forumunda merak ettiklerinizi sorabilir, Tropik Akvaryum grubunda paylaşımda bulunabilirsiniz.

Lepisteslerle bir arada bakılabilen balık türleri:

1- Sivrisinek balıkları (Gambusia sp.) haricindeki tüm Poeciliidae ailesi (canlı doğuranlar) balıkları.

2- Neon tetra (Paracheirodon innesi), kardinal tetra (Paracheirodon axelrodi), siyah neon tetra (Hyphessobrycon herbertaxelrodi), kırmızı burunlu tetra (Hemigrammus rhodostomus) gibi barışçıl ve küçük yapılı tetra türleri.

3- Melek balığı (Pterophyllum scalare), discus (Symphysodon aequifasciatus/discus), ramirezi (Mikrogeophagus ramirezi), kakadu (Apistogramma cacatuoides) gibi sakin karakterli Amerikan cichlidleri.

4- Tüm Corydoras (çöpçü balığı) türleri, tüm vatoz türleri.

5- Rasbora (Trigonostigma heteromorpha), danio zebra (Danio rerio) gibi sakin yapılı küçük sazangiller.

* * *

Burada unutulmaması gereken nokta, lepisteslerle bir arada bakılabilecek balık türünün/türlerinin gerektirdiği akvaryum hacmidir. Lepistesler, 30-40 lt gibi küçük akvaryumlarda bakılabilmektedir. Ama lepisteslerin yanına başka türler eklendiğinde, o türün özelliğine göre akvaryumun hacmi büyük olmalıdır. Örneğin; tetralar için en az 50-60 lt'lik akvaryumlar öneririm. Melek balığı, discus gibi türler için ise en az 100-150 lt'lik akvaryumlar öneririm. Ve unutulmaması gereken bir başka nokta da tetra türlerinin, melek balıklarının, discus balıklarının acımasız birer yavru balık avcısı olduklarıdır. Erişkin lepisteslere dokunmasalar da yavruları kesinlikle affetmeyeceklerdir.

No comments:

Post a Comment

Featured post

Five Years After Reconversion: Hagia Sophia Embodies Turkey’s Cultural Crossroads

  ISTANBUL, JULY 2025   — Half a decade has passed since the iconic Hagia Sophia resumed its role as a working mosque, marking a watershed m...

Popular Posts