Tuesday, 14 October 2014

TÜRKİYE, HAVA ÜSSÜNE İZİN VERECEK Mİ?

TÜRKİYE, HAVA ÜSSÜNE İZİN VERECEK Mİ?

Amerika, Türkiye'nin IŞİD'i bombalayacak pilotlar için üslerini kullanma izni verdiğini bildirdi. Ancak Ankara, bunu onaylamadı. Neden? Türkiye, sözü geçen stratejinin hatalı olduğuna dikkati çekiyor. Türkler, uygulanmak istenen stratejinin, IŞİD'e karşı bir harekâttan ziyade Esad'ı kurtarmaya dayalı bir strateji olduğunu söylüyor. Çünkü ülkesindeki iç savaşta 200 binden fazla insanın ölmesine rağmen Esad'ın inadı, büyük talihsizliklerin başlıca nedeni.
TÜRKİYE, HAVA ÜSSÜNE İZİN VERECEK Mİ?
Yayın Organı : Wyborcza
Yayın Tarihi : 14 Ekim 2014
Ülke : Polonya
Yazar : Mariusz Zawadzki
Çeviri Şekli : Özet
Görsel Kaynak : AA
     Amerika, Türkiye'nin IŞİD'i bombalayacak pilotlar için üslerini kullanma izni verdiğini bildirdi. Ancak Ankara, bunu onaylamadı. Neden?
     Amerikan medyası, dün Türkiye'nin, Suriye sınırına yakın olan İncirlik hava üssünü ABD hava kuvvetlerine açmayı kabul ettiğini bildirdi. Aslında Amerika, İncirlik üssünü yıllardan beri NATO çerçevesinde kullanıyor. Ama dört ay önce Suriye'nin doğusunda ve Batı Irak'ta beliren IŞİD'i bombalayacak savaş uçaklarını, İncirlik'ten kaldırmak bugünün asıl sorunu. ABD savaş uçakları binlerce kilometre uzaklıktaki Basra Körfezindeki hava üslerinden havalanmak zorunda.
     Türkiye de (daha önce Suudi Arabistan gibi) kendi topraklarında ılımlı muhalifleri eğitecek kampların oluşturulmasında hem fikir oldu.
     Susan Rice, NBC televizyonuna -ılımlı muhalifleri eğitmesi için- " Müttefiklerimizin büyük memnuniyet duyduğumuz yeni sorumluluğu" dedi.
     Ama asıl memnuniyet daha yeni belirmişken bir kaç saat sonra Türk siyasetçiler, IŞİD ile mücadele konusunda İncirlik üssünün kullanılmasının karara bağlanmadığını ve Washington ile görüşmelerin hâlâ devam ettiğini açıkladı. Dolayısıyla Amerika ve Türkiye'nin, Suriye'deki iç savaşa ve bu iç savaştan meydana gelen IŞİD'e bundan sonra nasıl bir tepki gösterilmesi konusunda hâlâ bir karşıtlık içinde olduğu görülüyor.
     İfade farklılığı ilkesel. Başkan Obama, yazın IŞİD ile mücadele veren yerel güçlere -Irak ordusu, Kürt militanlar ve ılımlı Suriyeli isyancılara- destek vermek için Amerika'nın Irak ve Suriye'de bombalamalara başlama kararı verdi. Ama ABD, Suriye Devlet Başkanı Esad'a karşı bir hava saldırısı planlamıyor. Bu Obama'nın iç savaşa girmemeye dair üç yıl önce karara bağladığı stratejinin ümitsizlik yaratan devam teşebbüsü...
     Türkiye, sözü geçen stratejinin hatalı olduğuna dikkati çekiyor. Türkler, uygulanmak istenen stratejinin, IŞİD'e karşı bir harekâttan ziyade Esad'ı kurtarmaya dayalı bir strateji olduğunu söylüyor. Çünkü ülkesindeki iç savaşta 200 binden fazla insanın ölmesine rağmen Esad'ın inadı, büyük talihsizliklerin başlıca nedeni.
     Suriye'de rejim ordusuyla, Müslüman cihatçılarıyla, ılımlı muhalifleriyle herkes, herkesle savaşıyor. Türklere göre Amerikalılar, pratikte silahlı Esad rejimine yardım ediyor. Çünkü Amerikan pilotlar, IŞİD'i bombalarken Esad, tek başına cihatçılarla savaşmak zorunda kalmıyor. Biraz nefes alıp son zamanlarda ılımlı muhaliflerin uğradığı zararın üzerine odaklanılabilir.
     Bu yüzden Türkler, Amerikalılar ile yapılan görüşmelerde, İncirlik üssünün Suriye uçaklarının kuzey batı Suriye toprakları üzerinde (aynı zamanda ılımlı muhalifler de bu bölgede bulunmakta) uçmasının yasaklanması şartıyla açılacağını tekrarladı.
     Amerika'nın güven duyabileceği tek şey -eğer açılabilirse- hava üssünün açılması. Türkiye, ağır bir Washington baskısı altında olsa da en büyük düşmanlarını desteklememek adına doğrudan IŞİD ile bir savaşa girmiyor. Dünyada en kalabalık uluslardan birisi olmasına karşın hâlâ kendi devleti olmayan Kürtler mesela. Kürtler, özerklikleri hatta bağımsızlıkları için az ya da çok savaştıkları Türkiye, Suriye, Irak ve İran'da yaşamakta. Türkiye'nin doğusunda 30 yıldan beri hem Batı'nın hem de Ankara'nın terörist olarak kabul ettiği PKK savaş sürdürüyor.
     Paradoks teşkil eden şey PKK teröristlerinin, IŞİD'e karşı savaş içerisinde en büyük unsurlardan biri olması. Örneğin kağıt üstünde 700 bin iyi donanmış silahlı askeri olan Irak ordusu, IŞİD karşısında panik içinde kaçtı.
     Şimdi Amerikan hava saldırıları tarafından desteklenen ve PKK'dan oluşan yüzlerce Suriyeli militan, Kobani'yi ümitsiz bir biçimde savunuyor. Türkiye, tanklarla ve kalabalık bir orduyla sınırın diğer tarafında hazır olsa da Kürtlere yardım etmek istemiyor. Mühimmat yardımında bile bulunmuyor.
     Cumhurbaşkanı Erdoğan, "PKK ve IŞİD bizim için aynı şey" dedi.

Tüm hakları saklıdır. Bu sitede yer alan yazı, haber, fotoğraf, video ve sair dokümanların, bireysel kullanım dışında izin alınmadan kısmen veya tamamen kopyalanması, çoğaltılması, kullanılması, yayımlanması ve dağıtılması kesinlikle yasaktır. Bu yasağa uymayanlar hakkında 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu uyarınca yasal işlem yapılacaktır. - http://www.byegm.gov.tr

No comments:

Post a Comment

Featured post

Five Years After Reconversion: Hagia Sophia Embodies Turkey’s Cultural Crossroads

  ISTANBUL, JULY 2025   — Half a decade has passed since the iconic Hagia Sophia resumed its role as a working mosque, marking a watershed m...

Popular Posts